Mam zainstalowany ml w swoim aparacie i nakręcił nim max 10 min filmu :-P
Mam zainstalowany ml w swoim aparacie i nakręcił nim max 10 min filmu :-P
Miałem 2 szt 5DMKII i mam mieszane uczucia. Wolę albo 5D MKI za mniejszą kasę albo 6D który ma rewelacyjne wysokie ISO. Zależy co focisz i ile ISO potrzebujesz. Jak wyrabiasz się w ISO1600 to MKI wystarczy.
Jak potrzebujesz więcej to tylko 6D. Kosztuje z tysiaka więcej ale różnica w ISO powala .
^^ Bo ma magię, dusze i wszystkie magiczne rzeczy. Tak naprawdę jest tani i nawet kiepskie (i tanie) szkła na nim dobrze wyglądają. Więcej zalet nie ma i każdy następny model jest po prostu lepszy technicznie.
Witam, podepnę się do kolegi wątku, także zastanawiam się nad 5d mk 2 obecnie posiadam 60D głownie foce landszafty i to mój konik. Myślałem o zestawie 5d mk 2 + Tamron 28-75 2.8 chyba, że do landszaftów jest jakiś lepszy ,,budżetowy obiektyw" ?
i jak się ma autofocus Mk 2 do landszaftów?
Rozumiem że z szybkimi samolotami na airshow może być problem ? Czasami zdarzy mi się fotografować jakiś ewent, chrzest, komunie jak rozumiem 28 będzie za wąsko na Krajobrazy ? czy 5d mk 2 jest dużo gorszy od 6d ? czy warto zamiast różnicy na 6d wydać na lepsze szkiełko ?
^^ Jeszcze tak szybkie samoloty na AS (przynajmniej w Radomiu) sie nie trafiły aby 5d2 w servo tego nie uciagnal. Klucz to dobre szkło. Co do af servo to akurat w 5d2 jest lepszy niż w 6d (nie ma przepaści ale jest trochę lepszy).
Zastanawialłem się nad 70D ale domyślam się że lepiej zainwestować w 5d mk2, rozumiem ze plastyka i jakość będzie inna ?
Wysokie ISO będzie inne. Obróbka RAW łatwiejsza. Plastyka tez ale to glownie ze wzgledu na większy wybór jasnych szkieł czy szkieł generalnie. Jak sobie doczepisz do 70d szkło typu 18-35/1.8 Sigmy to tez plastyka z innej bajki. Od 70d wolałbym 5d(x) jeśli dobry egzemplarz. Z crop 80d jeśli juz.
Wszystko zależy jaki masz budżet i na czym najbardziej zalezy i na jakie kompromisy się zgodzisz
Ostatnio edytowane przez kmeg ; 27-12-2016 o 17:18 Powód: ;