Pokaż wyniki od 1 do 10 z 72

Wątek: Zakup 5D mk II

Widok wątkowy

Domyślnie Odp: Zakup 5D mk II

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    o ile się mocno nie forsuje rawa z 6d to nawet na wysokich czułościach jest ok
    Zdarza mi się to w studio, na czarnym tle, przy iso 100-200, gdy oświetlam tylko modela. Banding pojawia się w przypadku publikacji w necie. Na przeglądarce zdjęć i wydrukach jest ok. Przy forsownej obróbce banding pojawia się również na wydrukach. Nie jestem miłośnikiem bardzo forsownej obróbki. Uważam, że przede wszystkim należy dobrze ustawić ekspozycję i oświetlić modela zgodnie z oczekiwaniami. Czasem mój skromny zestaw lamp i modyfikatorów nie wystarcza więc cel próbuję osiągnąć w postprodukcji, a że lubię mroczne klimaty, to czasem banding się zdarza. W każdym razie pojawianie się bandingu na celowo niedoświetlonych czerniach (bez jakiejkolwiek postprodukcji) jest trochę wkurzające, nawet gdy to pojawia się tylko po publikacji na popularnych portalach internetowych. Dziś, dla większości, zdjęcie żyje głównie w necie. Jeżeli ktoś lubi forsowną obróbkę, to matryce sony lepiej się sprawują. Testowałem rawy z D610.
    Ostatnio edytowane przez rzep ; 04-01-2017 o 21:41
    C5DmkIV, C G5X II, C30, CA-1, FujiFilm X-T5, Sigma(X Mount) 10-18 2.8 DC DN, C50 1.8FD, C24-70 2.8IIL, C40 2.8, C 50 1.2L, C50 1.8II, C50 1.8STM, C135 2L

Uprawnienia umieszczania postów