Wydaje mi się, że jest to zdemontowany pierścień z 28- 80 z elektroniką w środku.
Tu pewnie są szczegóły: http://canon-board.info/showthread.p...922#post106922
Wydaje mi się, że jest to zdemontowany pierścień z 28- 80 z elektroniką w środku.
Tu pewnie są szczegóły: http://canon-board.info/showthread.p...922#post106922
Wyjac elektronike z taniego denka to nie problem. Problem to zrobic to mechanicznie tak, aby mialo rece i nogi, nie rozpadalo sie przy kazdym uzyciu i dalo sie korzystac ze szkiel tak jak by tego dodatku nie bylo.
Pierscien z 28-80 nadaje sie w porywach do mieszka makro a nie zwyklego szkla z ktorym milo by bylo ostrzyc na nieskonczonosc.
...
jest mozliwosc wyciecia mocowania EOS z obiektywu AF z cala zwiazana z tym faktem elektronika i "zamocowania" na nim na sztywno obiektywu M42. w ten sposob zyskuje sie potwierdzenie ostrosci i, o ile dobrze pamietam, nie traci mozliwosci ostrzenia na nieskonczonosc.Zamieszczone przez jatzzek
strona na ktorej taki drut-mod byl opisany znajdowala sie pod adresem:
http://www.muenster.de/~ansgar-k/org/gbstlt/index.htm
ktory niestety w tym momencie nie dziala. szukam w sieci jakiegos sladu po tym. rzecz nawet pojawila sie kiedys na tym forum.
No ale jeżeli dobrze sobie to wyobrażam, to obiektyw będzie lekko oddalony od pierwotnego bagnetu, co może zaowocować zniekształceniami obrazu. Co więcej nie wydaje mi się, by było to solidne połączenie (ale oczywiście mogę się mylićZamieszczone przez akustyk
)
dzieki. probowalem po calym adresie i archive nie odpowiadal.Zamieszczone przez Jac
jest strona, tylko bez obrazkow
nie pamietam szczegolow. wydaje mi sie, ze ten drut-mod nie wprowadzal dodatkowego wyciagu, ale nawet gdyby jako taki sie pojawil, to stosunkowo male zmartwienie. bo tam gdzie najbardziej potrzeba potwierdzenia ostrosci raczej nie ostrzy sie na duze dystansyZamieszczone przez swiderski
![]()
A wracając do chipa z ebay. Spotkał się ktoś może z takim wynalazkiem na aukcji w jakimś "mniej odległym" kraju - Niemcy itp. Może miał ktoś to to w rękach i chce podzielić się przeżyciami?![]()
Jac mam nadzieje, ze zdajesz sobie sprawe, iz to jest adapter EOS/M42 MAKRO. Tzn. przy zastosowaniu takiego adaptera nie da sie ostrzyc obiektywami M42 na nieskonczonosc. Konstrukcja pokazanego adaptera nie jest trudna - wystarczy wziac "dupke" z elektronika z np. Canona 18-55mm/3.5-5.6 (kit), "wytoczyc", zamowic kawalek duralu, mosiadzu z gwintem M42, wszystko ze soba polaczyc i juz. Problem polega na tym ze aby obiektywy M42 ostrzyly w nieskonczonosci musi byc zachowana odleglosc "koniec obiektywu" - matryca/film rowna 45.5mm. Odleglosc miedzy kolnierzem mocowania EF a plaszczyzna matrycy/filmu w korpusach EOS wynosi 44.0mm. Znaczy to, ze dowolny adapter EOS/M42, ktory spelnia warunek ostrzenia w nieskonczonosci, moze zwiekszyc ta odleglosc tylko o 1.5mm. Ergo sam adapter musi byc cienki. Stad pomysl na elektroniczny jinks z ebay wydaje sie na razie najlepszy.
Szybko odpowiadam Akustykowi. Najpierw cytat:
Wszystko fajnie ale przypominam jaki byl pierwotny post, ktory zainicjowal caly temat (tu znowu cytat):Zamieszczone przez akustyk
z ktorego jasno wynika, ze user swiderski chce kupic "pare obiektywow M42" i pewnie dlatego chce uzywac M42, bo nie ma tak zasobnego portfela, zeby uzywac EF (jak chyba wiekszosc).Zamieszczone przez swiderski
Twoja rada dla swiderskiego (tu zwracam sie do Akustyka) jest taka zeby sobie kupil tyle obiektywow Canona (np. najtanszy 18-55mm/3.5-5.6) ile zamierza kupic obiektywow M42 i do kazdego zrobil sobie przejsciowke...sorry ale to chyba jakies szalenstwo (glownie finansowe, na ktore raczej swiderskiego nie stac). Poza tym aby zapewnic odpowiedni dystans "koniec obiektywu"-matryca/film (ktora musi byc rowna 45.5mm) musisz miec bardzo dobrze zamocowana ta "dupke" od Canona na obiektywie M42 (mozesz "wydluzyc" M42 tylko o 1.5mm)...jeszcze raz sorry ale jak to zrobic i jeszcze zmiescic tam elektronike?
Jestes pewien, ze ta przejsciowka, o ktorej piszesz ostrzy w nieskonczonosci, czy tylko tak ci sie wydaje?
pzdr
why waste your time looking for proof?
what if the answer is never the truth?
wydaje mi sie ze znalazlem ten nieaktywny link o ktorym pisal akustyk:
http://web.archive.org/web/200206020...stlt/index.htm
(tylko w jezyku niemieckim)
W tym linku znajdziecie rozwiazania problemu adaptera EOS/M42 z zamontowana elektronika od jakiegos starego Canona EF. Obrazek ponizej:
No tak spelnia wszystkie wymagania:
1) ostrzy w nieskonczonosci (wydluza efektywnie obiektyw M42 o 1.5mm...bo tak robi standardowy adapterEOS/M42 widoczny na obrazku)
2) dziala potwierdzenie ostrosci
3) jest bardzo oryginalny
Ja jednak uwazam, ze najlepszym technicznie rozwiazaniem jest jinks z ebay:
Niestety to rozwiazanie slabo spelnia punkt 3)
pzdr
why waste your time looking for proof?
what if the answer is never the truth?
To trosze czuję się wywołany do tablicy.
To ja popełniłem pierścień do macro z potwierdzeniem ostrości. Wszystko działa pięknie, ale zastosowanie tylko do macro.
Podczas prac nad 2 pierścieniem, ostrzącym na nieskończość, powaliłem korpus 10D. Właśnie podczas prób z usuwaniem niepotrzebnych elementów. Spaliłem folię MD-czy jakoś tak (koszt wymiany 400 zł). Tak więc OSTROŻNIE przy tego typu eksperymentach.