Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Temat do dyskusji :-)

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar mkkaczy
    Miasto
    IRL

Domyślnie Odp: Temat do dyskusji :-)

Cytat Zamieszczone przez niki68 Zobacz posta
    @rafels3c samolot to nie ptak wielkości wróbla :-) Co się sprawdza w samolotach niekoniecznie będzie się sprawdzało w przyrodzie.
    Samolotów spróbowałem tylko 2 razy, ale jedyne co je łączy z ptakami w sensie fotografowania to tylko długa ogniskowa. IS w ptakach jest mi wogóle niepotrzebny bo trzeba skracać czas. W samolotach znowu wydłużać żeby śmigła zamknąć, czy w paningu. AF na coś co jest 500m ode mnie i tak trafi (nie maiłem nietrafionego zdjęcia). Na ptaka lecącego 4-5m ode mnie już nie bo tu GO mniejsza i skala na obiektywie do przejechania dłuższa.
    Światło na długim końcu 6.3 które i tak zwykle trzeba przymykać, to robi się już f/8. Nie poszalejesz z takim czymś, zwłaszcza w dobrych przyrodniczych godzinach. Jak weźmiesz czas min 1/800s to zrobi Ci się ISO co najmniej 6400.
    Większość rad przyrodniczych jakie czytam i w Polsce i na anglojęzycznycjh forach mówi "Weź cropa i 150-600. Bo se wyzumujesz jak coś będzie bliżej". W praktyce nie ma nic bliżej więc jedzie się na długim końcu. Jak się zacznie cropować z wysokiego ISO to już wogóle kaszana się robi. Choć widzę i wiele bardzo dobrych zdjęć z tych obiektywów.
    To jest często etap "podbiegam i strzelam do wszystkiego co usiądzie na gałęzi". Później w życiu amatora fotografii przyrodniczej zaczyna się etap czatowni i tu z czasem okazuje się że o ile problem ogniskowej można rozwiązać zmniejszając dystans, to światła już niestety nie przeskoczymy. I właśnie wtedy nachodzą przemyślenia na zmianę z zooma na stałkę, ale o lepszym świetle i ostrości.
    Cytat Zamieszczone przez niki68 Zobacz posta
    Jakoś nie spotkałem użytkownika Canon 400 5.6, który pół roku sprzedawałby to szkło:-)
    Ja swoje 400/5.6 sprzedałem, a właściwie wymieniłem na 400/2.8 non IS II po może jakimś roku czy dwóch, które z kolei wymieniłem na 400/2.8 IS, też po jakimś roku. Obecnie bie wymieniam bo nie ma na co, a 400/2.8 L IS II jest za droga i poza lżejszą wagą nic dla mnie nie wnosi.
    Na początku latałem z 70-200/4+TC sigmy, później z Tamronem 200-500, póżniej z C400/5.6.
    Fotografia przyrodnicza to takie drogie hobby, a zakupy i wymiana sprzętu jest jego częścią.
    Ostatnio edytowane przez mkkaczy ; 21-12-2016 o 12:04
    R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
    https://500px.com/mkkaczy

Uprawnienia umieszczania postów