Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: smutna obserwacja

Uzależniony

Domyślnie smutna obserwacja

Pogrzebalem troche po allegro i sklepach w poszukiwaniach ogolnych. I oto okazalo sie ze tak naprawde to nedza w szklach szerokich gdy kasy brak. Najlepiej zostac przy kitowym szkle wszytsko inne co mozna uznac za tanie oscyluje gdzies okolo 1600zl i jest to najczesciej sigma/tamron gdzie kazdy doslownie test konczy sie dystorsja, winieta, ca, bledami af .... tam gdzie nam zalezy czyli przy 18-tu lub nizej jesli jest to "ultra szerokie szklo" [jak wiemy g... nie szerokie w APS-C]. Kit ma to samo i w normalnym sklepie chca za niego 119pln. Czego my wiec szukamy w sigmach 2.8-4 gdy trzba je przymykac jak kita, chyba nie metalowego bagnetu. Zostaje tylko slawetny tamron kupowany z rozpedy by predzej czy pozniej dal nam o sobie znac brak ... tak kazdy wie czego

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hmm... A Sigma 18-50/2,8?

Coś już napisał Awatar P_i_t_t

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emisiaczek
    ... jak wiemy g... nie szerokie w APS-C...
    Możesz rozwinąć tą złotą myśl ?

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasz
    Hmm... A Sigma 18-50/2,8?
    Nie mialem w reku ... moge jedynie zlinkowac
    http://optyczne.pl/index.php?test=ob...t_ob=15&roz=11
    http://www.photozone.de/8Reviews/len...0_28/index.htm

raz opieprzana ale z doza optymizmu
    "The Sigma AF 18-50mm f/2.8 EX DC is an interesting alternative to the basic kit zooms - a higher quality one that is"

cena z allegro 1700, kit 120
    120/1700*100%=7% jak na alternatywe to troche drogo ale to oczywiscie zarto porownywac te dwie panny.

Ogolnie widze przepasc ofertowo-cenowa miedzy 100 a 1600 pln
    a to co jest za 1600 ciagle dostaje po tylku w testach i opiniach. Mam wrazenie ze sigma i tamron robia jakis cienki reverse engineering, powkladaja pare szkiel z powlokami nakleja 2.8 a efekty sa jakie sa.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez P_i_t_t
    Możesz rozwinąć tą złotą myśl ?
    Nic nowego nie odkrylem, jak ma sie cropa 1.6 to mowienie o ultra wide jest oszukiwaniem samego siebie

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emisiaczek

Pogrzebalem troche po allegro i sklepach w poszukiwaniach ogolnych. I oto okazalo sie ze tak naprawde to nedza w szklach szerokich gdy kasy brak. Najlepiej zostac przy kitowym szkle wszytsko inne co mozna uznac za tanie oscyluje gdzies okolo 1600zl i jest to najczesciej sigma/tamron gdzie kazdy doslownie test konczy sie dystorsja, winieta, ca, bledami af .... tam gdzie nam zalezy czyli przy 18-tu lub nizej jesli jest to "ultra szerokie szklo" [jak wiemy g... nie szerokie w APS-C]. Kit ma to samo i w normalnym sklepie chca za niego 119pln. Czego my wiec szukamy w sigmach 2.8-4 gdy trzba je przymykac jak kita, chyba nie metalowego bagnetu. Zostaje tylko slawetny tamron kupowany z rozpedy by predzej czy pozniej dal nam o sobie znac brak ... tak kazdy wie czego
    Mieszasz dwa rodzaje szkieł: standard zoom i UWA!

Jeśli chodzi o standard zoom do APS-C, to faktycznie Canon olewa amatorów i ja też już o tym pisałem:
    http://canon-board.info/showpost.php...0&postcount=13

Natomiast w kwestii UWA (Ultra Wide Anle) czyli szerokich kątów nie jest tak źle.
    Jest conajmniej przyzwoity EF-S 10-22, jest Sigma 10-20, Tokina 12-24 ze stałym światłem f/4 oraz najmniej popularny Tamron 11-18.

Natomiast narzekanie, że UWA do FullFrame nie są odpowiednio szerokie na APS-C uwazam za nieporozumienie. Sytuacja podobna, gdyby ktoś narzekał, że np. szerokie, średnioformatowe 45mm zrobiło mu się standardem na małym obrazku zwanym szumnie pełną klatką :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Dopiero zaczyna Awatar CyberPL
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

To ja się podepnę do wątku, z małą prośbą o pomoc. Do tej pory jakoś sobie radziłem przy wyborze szkieł, tak teraz stoję w martwym punkcie. Szukam czegoś szerokiego do 350D.
    Mam dwa typy, które odpowiadają mi i ceną i zakresem.
    Tylko nie potrafię się zdecydować.

1. Tokina 12-24 PRO DX
    2. Sigma 10-20 EX DC HSM

Cena obu oscyluje w granicach 1900zł. Błagam pomóżcie

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CyberPL
    Mam dwa typy, które odpowiadają mi i ceną i zakresem.
    Tylko nie potrafię się zdecydować.
    1. Tokina 12-24 PRO DX
    2. Sigma 10-20 EX DC HSM
    Błagam pomóżcie
    Może ankieta Ci pomoże:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=10336

Od siebie, to gdybym miał wybierać, brałbym Tokinę ze wzgledu na stałe (i lepsze) światło.
    A najbardziej to mi po głowie chodzi Sigma 12-24, bo pasuje również do kliszaka i to jest dopiero odlot

A poza tym spróbowałeś może samodzielnie poszukać jakichś informacj?
    http://canon-board.info/search.php
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Również planuję zakup stąd ta ankieta Na dzień dzisiejszy wszystko wskazuje na Tokine ponieważ Canon jest dla mnie nieco za drogi. Co prawda kusi 10mm u Sigmy jednak jakościowo Tokina wychodzi chyba lepiej. Ostatni argument to taki, że Akustyk fajne zdjęcia za jej pomocą robi

pozdrawiam

Dopiero zaczyna Awatar CyberPL
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Pewnie, ze probowałem sam poszukac i nawet coś tam znalazłem... Niestety informacje na które się natknąłem, jakoś niespecjalnie mi pomogły podjąć decyzję - dlatego napisałem posta z prośbą o pomoc, przepraszam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów