Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: przesiadka z nikona d90 na pełną klatkę canona - pomoc wyborze body

Mieszany widok

Domyślnie przesiadka z nikona d90 na pełną klatkę canona - pomoc wyborze body

Witam,
    Od dłuższego czasu mam puszkę D90, do tego kilka obiektywów, z których jestem zadowolona: 17-55 f2.8, 80-200 f2,8, 50mm f1.8 , 10,5mm i heliosa 58mm f2.0. Chciałabym przejść na pełną klatkę i to chyba canona właśnie bo paru rzeczy mi brakuje, przede wszystkim: szybkiego autofokusa, użytecznego wysokiego ISO i co bardzo ważne tzw. plastyczności, miękkości obrazu i ładniejszego bokehu, który mz mogę osiągnąć właśnie przez pełna klatkę wraz z odpowiednimi szkłami oczywiście. Czytałam, oglądałam stąd takie wnioski. Fotografuję głównie pary, kobiety i dzieci w plenerze i studio, zwierzęta oraz modę. Potrzebny mi szybki af bo dzieci i zwierzaki są naprawdę szybkie, modelki są w miarę statyczne no i wyraźne a miękkie wycięcie osoby z tła. Którą pełna klatkę wybrać? Jakiś kompromis pomiędzy jakością i ceną? Nie chcę brać z najwyższej półki bo mnie na nią nie stać a znowu z najniższej trochę się boję, żeby zaraz mi czegoś nie zabrakło (z tych wyżej wymienionych potrzeb). Co do obiektywów planuję canona 24-70 f2.8 oraz 70-200 f2.8. Proszę o poradę bo już się zagubiłam w gąszczu internetowych testów, fotek, modeli.
    Pozdrawiam
    Kachna

Bywalec Awatar Element7th
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: przesiadka z nikona d90 na pełną klatkę canona - pomoc wyborze body

6d - dobre ISO, słaby AF
    5dmk3 - trochę gorsze ISO, dobry AF

wybierz na czym Ci bardziej zależy, bo różnica w cenie tych dwóch modeli to jakieś 4tyś.

Domyślnie Odp: przesiadka z nikona d90 na pełną klatkę canona - pomoc wyborze body

Bardziej zależ mi na dobrym AF. Co to znaczy słaby AF? Do dzieci i zwierząt za słaby? Czy do samolotów i samochodów?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez kachna Zobacz posta
    Bardziej zależ mi na dobrym AF. Co to znaczy słaby AF? Do dzieci i zwierząt za słaby? Czy do samolotów i samochodów?
    6D ma bardzo dobry centralny AF, ale słabsze boczne. Do samolotów nie jest potrzebny taki dobry AF jak do dzieci

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    6D ma bardzo dobry centralny AF, ale słabsze boczne. Do samolotów nie jest potrzebny taki dobry AF jak do dzieci
    Zależy JAKICH samolotów. Do pasażerskich "grubasów" pewnie nie, ale np. do F-16 czy Extry-300 już tak
    Wybierz 5D3. Wystarczy na długo i nie będziesz żałować wydanych pieniążków...

Początki nałogu Awatar asdf

D610.
    T17-50/2.8, C85/1.8, pleśniaki.

Cytat Zamieszczone przez asdf Zobacz posta
    D610.
    Nikoniarze odradzają d610 na rzecz d750. A ja jakoś po latach bardziej chyba przekonuję się do canona, coś ma takiego w obrazie czego u nikona nie widzę. Choć to kwestia indywidualna i zmienna jak widać.

--- Kolejny post ---

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

1dx

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
    SONY

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    1dx

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
    Nie mam takiego budżetu

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Cytat Zamieszczone przez kachna Zobacz posta
    Co do obiektywów planuję canona 24-70 f2.8 oraz 70-200 f2.8.
    5D mkIII

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów