Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Amator, strike one!

Uzależniony Awatar mwitek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Odp: Amator, strike one!

Ja jestem samoukiem, na pewno kurs przyspieszył by proces i na pewno do lvlu master jeszcze duuużo mi brakuje ale wiem, że się da.

Zaczynałem od fuji s6500 następnie 400d potem 40d i teraz 5d. Jeśli się nie boisz używek to 40d czy 50d da ci już fajne możliwości do nauki. Te aparaty oferują też całkiem niezłą jakość zdjęć pomimo swojego wieku więc i na pierwsze zlecenia będziesz mógł z takim iść. Nie mówię tu o ślubach ale na przykład jakieś pierwsze sesje po znajomych- portretowe czy dziecięce czy inne które w razie czego możesz powtórzyć.

Co do szkieł to sam się prędzej czy później dowiesz czego ci tak na prawdę potrzeba a na początek możesz po kosztach wybrać 50 1.8 stm i jakiś zoom.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez fotomator Zobacz posta
    Mam ambitny plan, aby w ciągu następnych 5 lat przebyć drogę od "zera do bohatera".

Chciałbym przez ten okres edukować, szkolić się i doskonalić warsztat. Celem jest dojść do poziomu, gdzie ktoś chętnie zapłaci za moje zdjęcia.
    Ambitny plan, nie mam na myśli osiągnięcia (jakiegoś) poziomu, ale znalezienie chętnych do zapłacenia (uczciwych kwot) za zdjęcia
    Jak myślisz o fotografii jako własnej głównej działalności, zastanów się nad kursami biznesowymi, marketingowymi. Nie zawsze jest tak, że dobrze zarabiają robiący "najlepsze" zdjęcia, często przeganiają ich ci, którzy potrafią odpowiednio sprzedać swoje usługi.

Na początek sprzęt:
    Na początek chciałbym zakupić jakiś sprzęt który nie będzie drogi, jednak pozwoli mi się szkolić w różnych kierunkach i będzie miał możliwość rozbudowy.
    Mam w domu Olympusa E-PL1 z podstawowym obiektywem.
    Dlaczego chcesz kupować aparat, jeśli już masz aparat?
    Wiem, że moje odpowiedzi odbiegają od typowych na forum (jak poczytasz różne tematy dowiesz się, np. że Canon 6d nie jest w stanie zrobić dobrych zdjęć, bo do tego jest potrzebny co najmniej 5d mk IV, dwa-trzy miesiące temu mógł być mk III ale od czasu wprowadzenia mk IV mk III przestał się nadawa ), ale uważam, że z powodzeniem możesz używać tego, co już masz. Masz aparat z niedużą matrycą, z ciemnym obiektywem, więc nie uzyskasz "papierowo cienkiej" głębi ostrości, nie masz tak dobrych wysokich czułości, jak w lepszych aparatach, ale masz wszystko, czego potrzebujesz do rozpoczęcia nauki: aparat z możliwością pracy w trybie M, priorytetu przysłony, priorytetu migawki, i z możliwością podłączenia lamp błyskowych (także studyjnych). Jak na początek świadomego fotografowania to wystarczy, przy pójściu na pewne kompromisy, głównie związane z "męczeniem się" z manualnymi obiektywami - gdybyś chciał rozbudować system najtańszym kosztem, zrobisz to "manualami".

No i jeśli chodzi o preferencje, to na początek ogólnie. Fotografia reklamowa, produktowa, ślubna? Nie wiem. Fajnie by było liznąć wszystkiego, aby po czasie wyspecjalizować się w czymś konkretnym.
    Reklamowa - liczy się pomysł. "Produktowe" (typu "masowe packshoty") bez problemu zrobisz tym aparatem. Ślubne - tu jest gorzej, bo obecnie korzysta się ze światła zastanego, ogranicza korzystanie z lampy błyskowej, i nowoczesne aparaty (plus obiektywy kosztujące za szt więcej, niż chcesz wydać na całość) umożliwiają korzystanie z tak wysokich czułości, których nawet nie masz w swoim aparacie. To (i wspomniane portrety z bardzo małą głębią ostrości) sa dwa ograniczenia Twojego sprzętu, pozostałe zdjęcia z lepszym lub gorszym skutkiem możesz nim robić.

Nie twierdzę, że masz sobie kupić inny sprzęt dopiero po tych 5 latach, w trakcie nauki okaże się, co najbardziej Cię wciąga, i może za pół roku-rok, po zdobyciu pewnego doświadczenia i wiedzy, wrócisz do wyboru aparatu. Jednak na teraz, dla kompletnie początkującej osoby, moim zdaniem wystarczy to, co masz.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Bardzo się cieszę z tylu odpowiedzi. Nie chciałem jednak tutaj rozpętać żadnej burzy

Więc:

1. Olympus pójdzie na sprzedaż.

2. Jak najbardziej chcę zapisać się na jakiś kurs. Aktualnie przeglądam oferty. Do tego wiedza z internetu, literatura i praktyka.

3. Zdaję sobie sprawę, że 3k to mała kwota, ale tak jak napisałem, to jest na start, z możliwością rozbudowy sprzętu. Tak jak ktoś napisał, nie chcę wydawać na początek 10k, skoro nie wiem jak to wszystko wyjdzie. Jeśli będzie "żarło" to pieniądze na coś lepszego się znajdą.

4. Nie napisałem, że chcę się utrzymać ze sprzętu za 3k.

Śmiało, mądrego chętnie poczytam.

Najpierw lustro z jakimś lepszym obiektywem. Kwota jest naprawdę mała ale przy odrobinie szczęścia kupisz coś niezajechanego.
    Ja zaproponuję 5D + resztę na szkło, np 35mm
    Za te 3 tys masz sprzęt .... do ćwiczenia umiejętności. Na ślub potrzebujesz dodatkowego body, obiektywu i przynajmniej 1 lampy czyli następnych 3 tysięcy

Dopiero zaczyna

Ja potwierdzam to co piszę r_m.
    Do nauki na sam początek masz aparat i on Ci wystarczy. Naucz się go obsługiwać, tryby m, tv, av, dowiedz się jak zmienia się rozmycie tła i perspektywa w związku z ogniskową i czytaj i szukaj na internecie - bo informacji jest naprawdę bardzo dużo.
    Kwestia tylko tego żebyś próbował robić zdjęcia, a jak coś nie wiesz jak zrobić - szukać informacji na internecie.
    Jeśli znasz angielski, polecam serie na początek filmów: https://www.youtube.com/user/creativelive Wiedza ogólna, jak i szczegółowa, wiele informacji można wyciągnąć z tych filmów.
    Następnie zorientować się czy masz w znajomych jakiegoś fotografa, jak nie to zapytać obce osoby o asystowanie (np za darmo w celu nauki).
    Zobaczysz jak to wygląda o ile ktoś się zgodzi.
    A dopiero jak poznasz podstawy - wtedy pomyśleć o aparacie, bo będziesz wiedział czego Ci brakuje.
    Kupisz teraz stałki - okaże się że ciężko Ci się na nich pracuje i co wtedy? Kupisz aparat używany (dla przykładu 5d), po pół roku padnie Ci matryce, i dodatkowe koszty. Jak na razie polecam uczenie się na sprzęcie który masz, i czytanie, oglądanie filmów i oszczędzanie dodatkowych pieniędzy. Za pół roku jak poznasz podstawy możesz mieć budżet 4 tys i już będziesz wiedział czego potrzebujesz.
    ja osobiście uczyłem się na kompakcie canona, do którego wgrałem ML żeby mieć możliwość zapisywania rawów. Działało to wolno - ale dało mi wystarczająco czasu abym wiedział czego potrzebuje od sprzętu.

Do portretów nie potrzebujesz małej głębi ostrości, wystarczy pomysł na sesję.
    A wiadomo zanim zrobisz śluby trochę minie, bo musisz mieć i trochę lepszy sprzęt i o wiele większą wiedzę.

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Dlaczego chcesz kupować aparat, jeśli już masz aparat?

Cytat Zamieszczone przez Comosur Zobacz posta
    Ja potwierdzam to co piszę r_m.
    No i właśnie tak zrobię.

Na razie wstrzymam się z zakupami i zajmę się podstawami bazując na Olympusie. W międzyczasie postaram się dozbierać fundusze.

Zbieram co ciekawsze linki, szukam jakiejś książki i jestem na etapie wyboru kursu.

O szczegóły będę pytał już w odpowiednich działach.

Dzięki za rady, Pozdrawiam!

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów