Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Amator, strike one!

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie Odp: Amator, strike one!

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Rada dla początkującego - tylko i wyłącznie kurs.
    Facet ma do wydania max 3 tys. a ty proponujesz aby poszedł na kurs za 1300zł.
    Na kursie można się sporo nauczyć ale dużo wiedzy przyswoić sobie można także po prostu z internetu(podstawy, kompozycja, warsztat, workflow itp.).

Cytat Zamieszczone przez fotomator Zobacz posta
    No i jeśli chodzi o preferencje, to na początek ogólnie. Fotografia reklamowa, produktowa, ślubna?
    Tak jak pisali wyżej. 5D i 35/2 lub 50/1.8. Potem 85/1.8.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez fotomator Zobacz posta
    Mam w domu Olympusa E-PL1 z podstawowym obiektywem.
    Ja bym sprzedał.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Facet ma do wydania max 3 tys. a ty proponujesz aby poszedł na kurs za 1300zł.
    Na kursie można się sporo nauczyć ale dużo wiedzy przyswoić sobie można także po prostu z internetu(podstawy, kompozycja, warsztat, workflow itp.).

taaaa, tę naukę z internetu najlepiej ilustruje właśnie ten temat i dziesiątaki podobnych zakladanych prawie codziennie
    aż im w mózgu kipi od nadmiaru tej wiedzy
    a jaka przesłona do małego pokoju? a obiektyw do czarnego psa?
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Ale to mój problem, że ma 3 tyś czy jego ?
    Dla mnie taki budżet, jak chce się wejść w temat, z którego się chce żyć za kilka lat to dowcip.
    Ja mu zasugerowałem żeby pieniądze wydał na wiedzę, a nie starego 5d. Bo jeśli chodzi o fotografię reklamową czy produktową to moim zdaniem bardziej mu się przyda dobra lampa lub dwie słabe do tego Olka niż 5d ze stałką.

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    aż im w mózgu kipi od nadmiaru tej wiedzy
    a jaka przesłona do małego pokoju? a obiektyw do czarnego psa?
    Kwestia umiejętności wyszukania sensownych treści. Tyle że to już zupełnie inna para kaloszy.
    Dla mnie taki budżet, jak chce się wejść w temat, z którego się chce żyć za kilka lat to dowcip.
    Ja mu zasugerowałem żeby pieniądze wydał na wiedzę, a nie starego 5d. Bo jeśli chodzi o fotografię reklamową czy produktową to moim zdaniem bardziej mu się przyda dobra lampa lub dwie słabe do tego Olka niż 5d ze stałką.
    No jasne. Ukontentowany posiadaną wiedzą z kursu pójdzie na pierwsze zlecenie ślubne z olkiem i kitem.
    Od czegoś trzeba zacząć. Jeżeli okaże się, że facet ma talent to starym 5D zrobi lepsze zdjęcia niż szereg fotografów z 5D III. Ogólnie to nie zgadzam się z twierdzeniem, że jak ktoś chce za kilka lat żyć z foto to musi na star mieć Bóg wie jaki budżet. Te 3 koła spokojnie wystarczą na 5D i np. 35/2 plus lampa. Jak sprzeda olka to sobie dokupi np. 85mm. Takim zestawem spokojnie na początek ogarnie śluby i inne tematy.
    Tak wiem. Zaraz ktoś napisze, że w 5D nie działa AF i w ogóle nie da się tym już dzisiaj robić zdjęć bo nie ma LV, nie kręci filmów i elektronika po tych wszystkich latach w każdej chwili może ulec zamozagładzie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

a co będzie, gdy nakupi sprzętu, a okaże się, że nie ma talentu? (rym przypadkowy)
    Hedrix na początku nie miał nawet przyzwoitej gitary

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Kwestia umiejętności wyszukania sensownych treści. Tyle że to już zupełnie inna para kaloszy.

No jasne. Ukontentowany posiadaną wiedzą z kursu pójdzie na pierwsze zlecenie ślubne z olkiem i kitem.
    Od czegoś trzeba zacząć. Jeżeli okaże się, że facet ma talent to starym 5D zrobi lepsze zdjęcia niż szereg fotografów z 5D III. Ogólnie to nie zgadzam się z twierdzeniem, że jak ktoś chce za kilka lat żyć z foto to musi na star mieć Bóg wie jaki budżet. Te 3 koła spokojnie wystarczą na 5D i np. 35/2 plus lampa. Jak sprzeda olka to sobie dokupi np. 85mm. Takim zestawem spokojnie na początek ogarnie śluby i inne tematy.
    Tak wiem. Zaraz ktoś napisze, że w 5D nie działa AF i w ogóle nie da się tym już dzisiaj robić zdjęć bo nie ma LV, nie kręci filmów i elektronika po tych wszystkich latach w każdej chwili może ulec zamozagładzie.

Ja o reklamie Ty o ślubie... autor pyta o podręcznik do przedszkola, a Ty go na studia wysyłasz
    Przede wszystkim to na kursie się dowie na przykład jak zostać drugim fotografem, by móc nabrać doświadczenia i nie spartolić komuś pamiątki ze ślubu a nie iść na ślub na pierwsze zlecenie ślubne z olkiem i kitem. Być może stwierdzi, że to nie dla niego i się zajmie packshotami, czy też da sobie spokój.
    Zastanów się od czego trzeba zacząć. Ja ma iść na śluby ? Z czym ( przygotowanie, wiedza, sprzęt i jego obsługa ) i jak ma zdobyć tego klienta, który pozwoli mu te zdjęcia zrobić ? Gościu ma olka za 700zł i pyta się co kupić, bo nie ma pojęcia ( i malutki budżet)
    a Ty piszesz o jakimś ukrytym talencie - kupi 5d za 1500 zł i będzie robił lepsze fotki, niż ktoś kto zrobił powiedzmy 100 ślubów, aby się tego mkIII dorobić. W totka tez można wygrać i filmową gwiazdą też zostać po jednym filmie.... Jeszcze stare zajechane 10cio letnie 5d na ślubie. A jak mu padnie to co chłopak zrobi ? Olka wyjmie którego zaproponowałeś mu sprzedać ?
    Absolutnie nie mam zamiaru się wymądrzać i nikogo nie namawiam na warsztaty czy studia z czegokolwiek. Uważam tylko, że "Jeśli miął bym zostać mechanikiem to lepiej najpierw iść do technikum samochodowego, niż kupić narzędzia "
    Miałem nawet ochotę poświęcić godzinkę na post z opisem co i jak przy starcie. Oparty o moje doświadczenie z przed 5 lat. Gdzie byłem, jak pomogli mi bardziej doświadczeni fotografowie, aby osiągalność coś o czym marzyłem bez zbędnego ryzyka, o tym jak ogromną rolę odgrywa wiedza nad praktyką, zwłaszcza wtedy kiedy brak doświadczenia. Ale po co? Lepiej krótko i na temat. Drogi autorze kup 5d i trzaskaj śluby
    Ostatnio edytowane przez robertskc7 ; 16-12-2016 o 14:00

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

jest mnóstwo NIEZŁYCH samouków w różnych dziedzinach, a w dzisiejszych czasach - WYSTARCZY CHCIEĆ. Sądząc po pierwszym poście to koledze się CHCE Można kupić kilka książek, można oglądać tysiące filmików poradników, można czytać poradniki online. Naprawdę obecnie jest dużo łatwiej, a to że na forum jest co chwile nowy debilny wątek to tylko źle świadczy o tych, którzy go zakładają - im się po prostu nie chce (a na forum pewnie z 90% nowych wątków takich jest ).
    SONY

Przede wszystkim to na kursie się dowie na przykład jak zostać drugim fotografem,
    Takiej rady mogę udzielić za darmo.
    Jeszcze stare zajechane 10cio letnie 5d na ślubie.
    Napisz to Adamowi u którego byłeś na kursie. O ile się nie mylę to on wciąż z chęcią używa "starego, zajechanego 10-letniego 5d na ślubie".

--- Kolejny post ---

Miałem nawet ochotę poświęcić godzinkę na post z opisem co i jak przy starcie. Oparty o moje doświadczenie z przed 5 lat. Gdzie byłem, jak pomogli mi bardziej doświadczeni fotografowie, aby osiągalność coś o czym marzyłem bez zbędnego ryzyka, o tym jak ogromną rolę odgrywa wiedza nad praktyką, zwłaszcza wtedy kiedy brak doświadczenia. Ale po co? Lepiej krótko i na temat. Drogi autorze kup 5d i trzaskaj śluby
    To napisz. Autor wątku będzie tobie wdzięczny.
    Odpowiedź była krótka i na temat bo takie było pytanie: "Na początek chciałbym zakupić jakiś sprzęt który nie będzie drogi, jednak pozwoli mi się szkolić w różnych kierunkach i będzie miał możliwość rozbudowy".
    Co do literatury to jest osobny wątek.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

to jak chce sie uczyć to sprzęt już ma
    nic nie trzeba dokupywać na zapas tylko w miarę postępu to co mu się przyda
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Bardzo się cieszę z tylu odpowiedzi. Nie chciałem jednak tutaj rozpętać żadnej burzy

Więc:

1. Olympus pójdzie na sprzedaż.

2. Jak najbardziej chcę zapisać się na jakiś kurs. Aktualnie przeglądam oferty. Do tego wiedza z internetu, literatura i praktyka.

3. Zdaję sobie sprawę, że 3k to mała kwota, ale tak jak napisałem, to jest na start, z możliwością rozbudowy sprzętu. Tak jak ktoś napisał, nie chcę wydawać na początek 10k, skoro nie wiem jak to wszystko wyjdzie. Jeśli będzie "żarło" to pieniądze na coś lepszego się znajdą.

4. Nie napisałem, że chcę się utrzymać ze sprzętu za 3k.

Miałem nawet ochotę poświęcić godzinkę na post z opisem co i jak przy starcie.
    Śmiało, mądrego chętnie poczytam.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów