może u Kodaka mają ?Zamieszczone przez jazzY
może u Kodaka mają ?Zamieszczone przez jazzY
a nie wytarczy wtedys bardziej domknac przyslone ?Zamieszczone przez minek
http://www.lastolite.com/ezybalance.phpZamieszczone przez Broncobilly
ezybalance to klasyczna szara karta kodaka
xpobalance to trojkat ktory z jednej strony posiada 18 % szara karte kodaka, a takze wartosc ta +1EV i -1EV, z drugiej strony trojkata mamy czysta czern, czysta biel, 18 % szara karte, powod ? w niektorych kompaktach trzeba ustawiac balans bieli na biel nie zas na szarosc, dodatkowo mamy jeszcze punkt ktory ulatwia nam pomiar ostrosci, poniewaz autofocus lubi szalecna takich materialach.
przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.
Ale ja chcę tylko tło czarne, nie wszystko na zdjęciu.Zamieszczone przez thorin
jeszcze raz podpowiem.
na str. 136-137 szkołay fotografowania national Geographic jest wyjaśnienie zasady średniego waloru i wskazówka dotyczaca szarej tablicy. A wewnętrzna część okładki posiada szary kolor 18% wg Kodaka.Każda inna ksiażka "Szkoły ..NG " posiada na wewnętrznej stronie również szarość 18%.
Więc jest to moim zdaniem wystarczajacy wzorzc szarości 18%
pozdrawiam
Stawiasz model daleko od tla (w stosunku do odleglosci lamp od modela) i po oswietleniu tlo z powodu znacznej odleglosci zostanie odpowiednio niedoswietlone, dzieki czemu bedzie czarne.Zamieszczone przez minek
...
dziwne, ale u Kodaka nie mająZamieszczone przez Broncobilly
hm
thorin :-) dzięx... http://www.lastolite.com/ezybalance.php jest przedstawiciel w Gliwicach i nawet różne wersje szarej karty mają. Ciekawe jaki koszt.. musze sprawdzić
Ostatnio edytowane przez jazzY ; 30-04-2006 o 00:18
moje digarty
EOS 30D, Canon EF-s 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 50mm/1.4 USM, Canon EF 85mm/1.8 USM, Pretec 2GB Cheetah 80x, Hoya UV SuperHMC, Lowepro Slingshot 200 AW.....&.....Sony_DSC-F717, MemoryStickPRO ULTRA II 512mb, Hoya Polar HMC, Hakuba Skylight 1B MC, torba Jeep-bagM, statyw Velbon Ultra Lux iF.
jazzy cena oscylowala okolo 250 zl (jesli idzie o ten trojkat xpobalance)
przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.