Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Bardzo proszę*o poradę: szkło czy puszka?

Coś już napisał

Domyślnie Bardzo proszę*o poradę: szkło czy puszka?

Mam Canona 450D z 2008 roku + EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM ,wszystko działa bardzo fajnie.
    Pożyczyłem od kolegi obiektyw Canon EF 24-105 mm f/4L IS USM robi dużo lepsze,ostre i fantastyczne zdjęcia.
    Teraz mam dylemat bo chciałem kupić to szkło i nie wiem czy do tej mojej puszki (prawie 9 letniej) warto kupić ten obiektyw czy też lepiej zrobię gdy kupię nowy Canon 760D? Nowszy aparat,czulsza i większa matryca,więcej punktów ostrości i innych funkcji poprawiających obraz.
    Bardzo proszę dobrych ludzi o poradę co lepiej kupić nowe szkło czy nowszą puszkę?
    450D,EF-S 17-55 IS USM,EF-S 18-55 IS,EF 28-135 IS USM

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Bardzo proszę*o poradę: szkło czy puszka?

A myslisz ze nowa puszka z gowniamym obiektywem da lepszy obrazek? Skoro podpiales i 24-105 L i dawal rade, to chyba odpowiedz prosta
    SONY

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez Komm Zobacz posta
    Mam Canona 450D z 2008 roku + EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM ,wszystko działa bardzo fajnie.
    Pożyczyłem od kolegi obiektyw Canon EF 24-105 mm f/4L IS USM robi dużo lepsze,ostre i fantastyczne zdjęcia.
    Teraz mam dylemat bo chciałem kupić to szkło i nie wiem czy do tej mojej puszki (prawie 9 letniej) warto kupić ten obiektyw czy też lepiej zrobię gdy kupię nowy Canon 760D? Nowszy aparat,czulsza i większa matryca,więcej punktów ostrości i innych funkcji poprawiających obraz.
    Bardzo proszę dobrych ludzi o poradę co lepiej kupić nowe szkło czy nowszą puszkę?
    Podpinasz szkło i widzisz, że robi fantastyczne zdjęcia, czego chcieć więcej

Coś już napisał

Młody(mój syn) wierzy w technologię i to jego pomysł,by lepiej zainwestować w nową puszkę,ja jestem starym konserwatystą i twierdzę,że dobre szkło to jest to

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

No i masz rację, najlepiej oczywiście zmienić i puszkę i szkło.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

najlepiej, ale jak fundusze nie pozwalają to bym wolał kupić lepszy obiektyw
    SONY

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Pytanie tylko, czy 24-105 to najlepszy obiektyw pod cropa? Podobnie jak przy 28-135 pozbawiasz sie szerokiego kąta... Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest mariaż dobrego szkla i nowego body. Jezeli budżet jest ograniczony to pewnie w pierwszej kolejności szklo. Ale kiedys budżet pojawi się znowu i pomyślisz o jednak nowym body. Jezeli za czas jakiś kupisz ff, to sprawa załatwiona - ef 24-105. Jezeli jednak zakładasz, ze zmienisz kiedys body na kolejne cropowe to pomyśl o szkle do cropa, np. ef-s 15-85...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez Komm Zobacz posta
    Młody(mój syn) wierzy w technologię i to jego pomysł,by lepiej zainwestować w nową puszkę
    Syn pewnie ma jakieś przyzwoite okulary przeciwsłoneczne?
    Na pewno w domu znajdzie się tez jakaś butelka z barwionego szkła, a jak nie, to warto się o nią postarać (i opróżnić w imię nauki oraz edukacji).
    Potem prosisz syna, żeby porównał, przez jakie "szkło" świat wygląda lepiej, przez okulary z odpowiedniego materiału, czy przez (też ciemne) szkło niższej klasy.
    "Upgrade technologii" nie wchodzi grę, bo oczu sobie nie zmieni.
    Często do "młodych" (i "lepszych połówek" - ale do nich to zbyt rzadko...) trafiają takie proste, obrazowe porównania, bo tłumaczenie "popatrz, jakie wspaniałe, nasycone kolory" napotyka na kontrę "przecież poprawisz na komputerze", ale argumentu "widzę niewyraźnie" nie da się tak łatwo pokonać (jak mózg nie zrobił wyraźnego obrazu z gó...nego szkła, to komputer tez nie zrobi)

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Pytanie tylko, czy 24-105 to najlepszy obiektyw pod cropa? Podobnie jak przy 28-135 pozbawiasz sie szerokiego kąta...
    Nie da się ukryć, choć i tak trochę zyskuje (24 < 28) - tylko jeśli do tej pory nie padło "jest za wąski" to być może zakres od 24 wystarczy? A jak przyjdzie ochota na "szerokości", można zacząć od 10-18 STM. Choć pomysł przetestowania 15-85 nie jest zły.

Coś już napisał

Dzięki za rady,
    15-85 to rzeczywiście dość fajny obiektyw nie wiedziałem o nim bo szukałem tylko wśród "elek".
    Pozostanę chyba przy 24-105 bo nie wiadomo jakim budżetem będę dysponował za kilka lat przy wyborze puszki a dobre szkło to zawsze dobre szkło.

Uzależniony

To sprawdź jeszcze c17-55 f/2.8, s17-50 f/2.8 lub T17-50 f/2.8. To są fajne obiektywy pod pół klatkę...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów