Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
Planuję kupić obiektyw do portretu i stanąłem na następujących dwóch obiektywach:

Carl Zeiss Planar T* 1,4/85 (https://www.zeiss.com/camera-lenses/...anart1485.html)
lub
Canon EF 135mm f/2L USM (Canon EF 135mm f/2L USM - Obiektywy – obiektywy do kamer i aparatów - Canon Polska)

Co wybralibyście i dlaczego?
Dodam, że nie mam problemu z ręcznym wyostrzaniem i ten argument jest mniejszej wagi. Raczej interesuje mnie doświadczenie ludzi, którzy używali lub używają jednego z nic, a może mieli okazję użyć oba.
Miałem tę L-kę 135mm f/2 Canona, mam 85mm f/1.4 Rokinona z potwierdzeniem ostrości. Z L-ką robiąc zdjęcia na zewnątrz musiałem często odchodzić bardzo daleko aby zrobić zdjęcie całosylwetkowe a nie zawsze się to udawało ponieważ nie było już możliwości odejścia.

85mm pozwala już na większą swobodę działania zachowując rozmycie tła na bardzo przyzwoitym poziomie, lepiej mieć możliwość i gdzie podejść niż nie mieć gdzie odejść.

Pudło plus maskotka odpowiada mojej sylwetce od głowy do pasa.

85mm pełna klatka

85mm pełna klatka x mnożnik APS-C 1,6 = 136mm (prosto z puszki bo mam 5DS i taką możliwość przycięcia)

Także wszystko zależy typu portretu jaki się chce wykonać i dostępnej przestrzeni do jego wykonania.