dlaczego tak twierdzisz? Do 5ds r wydaję mi się, że to najlepsza opcja w tej chwili (leciwy canon 85mm 1.8 będzie trochę gorszy), szczególnie że zależy mi na cropach. Wydruki do każdego zlecenia praktycznie robię w formacie a2, a zdarzają się większe.
Ostatnio edytowane przez EdytaP ; 12-12-2016 o 11:58
Ostatnio edytowane przez Janeek ; 12-12-2016 o 14:46
Lepsza optycznie pod względem ? Cenę podobną do ?
O obiektywach wiem prawie wszystko
No to może czas, żeby ktoś wspomniał o Canonie 85/1.8.... jeśli mowa o fotografowaniu normalnym, w studio, na przysłonie f/7....
Bo Brajanowi w the-digital-picture wychodzi, że Canon 85/1.8 jest już na f/5.6 wyraźnie ostrzejszy od Tamrona (który z kolei dorównuje Sigmie) w centrum i ma mniej aberracji kolorowej w rogach.....co gorsza, to samo można powiedzieć o centrum C70-200/4IS.Tamron w porównaniu wygląda jak Jongnuło:
Canon EF 85mm f/1.8 USM Lens Image Quality
Oczywiście, na pewno Brajan miał kiepski egzemplarz Tamrona. My na pewno będziemy mieli dostęp do samych wybieranych.
Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 12-12-2016 o 20:27
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Lubię The Digital Picture, ale topowe Tamrony wypadają tam zaskakująco słabo. Przypadek? Nie wiem. Weźmy chociażby 15-30VC, w ogóle nie widać tam przewagi nad 16-35/2.8 II, to samo 70-200 VC, który na 200mm wypadł gorzej niż pierwsza wersja, a jest zupełnie odwrotnie i gołym okiem widać różnicę między obydwoma. To samo 24-70. A w innych testach Tamrony często wypadają nawet lepiej, niż systemówki (70-200ISII, 24-70II, 16-35II). Oczywiście testy czytam z przymrużeniem oka, najlepiej samemu podpiąć i porównać. W przypadku 85mm VC jest dokładnie to samo.
O obiektywach wiem prawie wszystko