Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 91

Wątek: [test] SIGMA 85/1.4 Art + porównanie

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie Odp: [test] SIGMA 85/1.4 Art + porównanie

@luso
    Informacje o focus breathing podaje zwykle Ken Rockwell. Może być albo szerzej z bliska albo węziej. Np. Nikon 85mm się zawęża, ale większość chyba się rozszerza.
    Mając powyższe dane PopPhoto można zrobić porównania Sigmy i Tamrona np. z Canonem 1.8 albo z Milvusem i wtedy wszystko się wyda.

A najlepiej zmierzyć samemu ogniskowe na gwiazdach, choćby według poniższej metody Atkinsa i sprawdzić powyższe dane (albo sprawdzić dokładność swoich pomiarów chociaż to powinno być całkiem dokładne)
    Measuring Focal Length
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Janeek Zobacz posta
    Mnie to akurat Ty rozśmieszyłeś. Ja wywnioskowałem fakt szerszej ogniskowej z faktu, że skoro Tamron w testach i porównaniach do 85mm Canona nie wykazuje szczególnych (zauważalnych) różnic ogniskowej - przy czym Canon 85 f1.8 zdaję się być delikatnie poniżej 85mm - to Sigma musi być szersza i być na poziomie około 75-80mm.
    Jeszcze raz podkreślam, że wiesz jedynie, że jest szerzej niż w Canonie, ale nie wiesz ile dokładnie...

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    @luso
    Informacje o focus breathing podaje zwykle Ken Rockwell. Może być albo szerzej z bliska albo węziej. Np. Nikon 85mm się zawęża, ale większość chyba się rozszerza.
    Mając powyższe dane PopPhoto można zrobić porównania Sigmy i Tamrona np. z Canonem 1.8 albo z Milvusem i wtedy wszystko się wyda.

A najlepiej zmierzyć samemu ogniskowe na gwiazdach, choćby według poniższej metody Atkinsa i sprawdzić powyższe dane (albo sprawdzić dokładność swoich pomiarów chociaż to powinno być całkiem dokładne)
    Measuring Focal Length
    Ta metoda badawcza ma jedną małą wadę. Trzeba mieć obiektyw, którego ogniskową chcemy zmierzyć

Początki nałogu

Przez jakiś czas miałem obok siebie Sigmę 85 ART i Canona 85 1.2 L II. Sigma jest, że tak to określę "natywnie" ostrzejsza od 1.4, ale Canon ma bardziej miękkie krawędzie i lepszy BOKEH. Jako, że jest to obiektyw raczej portretowy trudno od razu skreślać Canona bo ta mniejsza ostrość jest łatwa do poprawy/zatuszownia w Photoshopie. Kolejną zaletą Canona to wymiary, Sigma jest zdecydowanie za duża i za ciężka. Sigma za to ma szybszy i nie mniej celny AF (nie wiem czy ja trafiam na same świetne egzemplarze, ale w tym wystarczyło mikroregulację dać na -3 i na każdej odległości trafia w punkt). Słynna aberracja w Canonie jest łatwa do usunięcia w PP. Jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby Canon zastąpił to szkło innym 1.4 IS.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Ja tam uważam, że Canon 85LII to niezły klops i wymaga już od dawna wymiany.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 05-07-2017 o 20:36
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu

eee tam...Stary jak świat Nikon 180mm z przedpotopowym AF to mega popularny obiektyw modowy... Przecież poza maniakami foto nikt nie komentuje zdjęć w stylu - "fajne bo ostre". A Canon 1.2 ma bardzo dużo zalet i potrafi dać niesamowite obrazowanie.

Początki nałogu

a zapomniałem napisać jeszcze jednej ciekawej sprawy. Canon na dokładnie identycznych ustawieniach co sigma (na f1.4) daje jaśniejszy obrazek.

Uzależniony

a zapomniałem napisać jeszcze jednej ciekawej sprawy. Canon na dokładnie identycznych ustawieniach co sigma (na f1.4) daje jaśniejszy obrazek.
    Bo 1.4 a 1.4 u różnych producentów to nie to samo. Marketingowa cyfra, "mniej więcej" odnosząca się do oczekiwań.

Uzależniony
    Miasto
    .

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    Bo 1.4 a 1.4 u różnych producentów to nie to samo. Marketingowa cyfra, "mniej więcej" odnosząca się do oczekiwań.
    Bzdura. Przysłona 1,4 to 1,4 różnić może może transmisja światła.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Cytat Zamieszczone przez gnd Zobacz posta
    Bzdura. Przysłona 1,4 to 1,4 różnić może może transmisja światła.
    1.4 jest tylko w samym srodkowym punkcie.
    Canon EF 85mm f/1.2L II USM Lens Vignetting

Pełne uzależnienie
    Miasto

Jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby Canon zastąpił to szkło innym 1.4 IS.
    Wersja f/1.4 IS mająca się podobno pojawić na rynku jeszcze w tym roku ma podobno funkcjonować obok EF 85mm f/1.2L II USM a nie zamiast.

https://www.dxomark.com/Cameras/Cano...-Lenses-tested

Prawie wszystkie Sigmy ART o świetle f/1.4 mają gorszą transmisję światła czyli dają ciemniejszy obrazek od swoich wcześniejszych wersji, obiektywów pozostałych firm trzecich oraz oczywiście obiektywów Canona. Widocznie za cenę wzrostu rozdzielczości spada transmisja światła. Prawie wszystkie ponieważ wyjątkiem jest Sigma 35mm F1.4 DG HSM A która jest aktualnie najjaśniejsza ze wszystkich obiektywów o ogniskowej 35mm.

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów