Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
Kiedy byłem mały...
miałem jeden obiektyw mianowicie ЮПИТĐ*Đ*-8 50mm/2.
Otwierałem go do f/2 nie dla bokechu, tylko żeby sobie skrócić czas. Ale ten bokech i ten "look" mi się zaczął później podobać i z czasem został wzorcem dobrego obrazka, bo do takiego się przyzwyczaiłem. I dlatego lubię pleśniaki.

Ostrość (nadzwyczajna i od rogu do rogu) obiektywu ma pierwszorzędne znaczenie tylko w szczególnych rodzajach fotografii (których ja akurat nie uprawiam regularnie) normalnie jest nieistotna.

Akurat ten pleśniak jest ostry. Komu przeszkadza nieostrość w tych na przykład zdjęciach, jest prawdopodobnie kiepskim fotografem.
Jupiter 8: A cheap and lovely character lens for your Leica M or Sony A7 camera – STEVE HUFF PHOTOS

A 50 STM bardzo polecam. Szczególnie w kicie z 10-18 STM obecnie rozdawanym chętnym po $320. Też robią niezłe zdjęcia.
Powiem tak. Świetne są te fotki które pokazałeś. Przeczytałem góry internetu o m42. I od największych wrogów tego typu obiektywów, po wielkich miłośników. Ja myślę że chyba spróbuje się w to pobawić. Można tanio kupić, a jak okaże się lipa, to sprzedać za podobne pieniądze. Na drogie obiektywy mnie nie stać. W dużym stopniu przez drugą pasje pożerającą dużo pieniędzy- wędkarstwo a chcę się bawić i eksperymentować, więc to jest najprostsza droga. A jeszcze pytanie odnośnie 50 canona. Chyba nie ma sensu pchać się w używkę? Nowy można w internecie nabyć koło 400zł, stacjonarnie za 500.