W końcu pod choinkę sprawie sobie wymarzonego 6d, również dzięki Waszej pomocy w wyborze.
Stąd mam dwa pytania dotyczące początków z canonem.

1. Zakup planuje właśnie teraz gdyż mnożą się różne promocje przedświąteczne. Aktualnie mam na widoku dwie:

a) Znana sieć nie dla idiotów proponuje opłacenie pierwszej raty gratis a do tego zimowy cashback Canona co przy cenie wyjściowej 6249 zł daje mi nowego 6d w cenie 5079 zł

b) Inna sieć ole x2 proponuje cenę 5569 zł (po cashbacku) ale dodaje torbę Canon Bag 10EG (wartą 190 zł)

To narazie dwie najbardziej korzystne oferty na tą chwilę stąd pytanie: brać już czy jeszcze czekać do świąt? A może ktoś odradzi zakup w którymś z powyższych bo...? Może ktoś ma jakieś doświadczenia gdzie warto teraz coś zakupić?

2. Druga ważniejsza kwestia to wybór odpowiedniego szkła na początek. Chciałbym narazie zainwestować w 1 lub 2 obiektywy (zależnie od ceny.

Czego potrzebuje?
Robię zdjęcia głównie żołnierzom (czasem na poligonach stąd wytrzymałość i szczelność jest wskazana), reporterka z szybkimi akcjami więc szybkość af i krótkie czasy wskazane - można część moich zdjeć zobaczyć w galerii. Do tej pory posiadałem Nikon D60 Nikkor 18-55 1:3.5-5.6 oraz Nikkor 55-200 1:4 - 5.6 i generalnie spełniały swoje zadanie. Czasem brakowało odrobinę szerszego kąta natomiast zoom był wystarczający. Chciałbym na chwile obecną podobny zakres ogniskowych lub ewentualnie szeroki zastąpić stałką. Dłuższą ogniskową potrzebuję raczej tylko do wyciągania portretów z dalsza aby nie przyciągać wzroku.
Nie ukrywam że chętnie skorzystałbym i w tym wypadku cashbacka canonowskiego stąd jedyne co mi przychodzi do głowy to:
CANON EF 24-70 mm f/4L IS USM za 2438 zł po zniżkach

Pozostaje jeszcze kwestia zoomu no i nie będe ukrywał że pierwszy obiektyw sporo nadwyręża budżet
Co do obiektywów jestem bardziej liberalny i mogą to być różne firmy czy nawet sprzęt używany, po prostu chciałbym wiedzieć czego szukać aby wypełnić dziurę po zmianie systemu a na rozbudowę przyjdzie czas po ogarnięciu nowego systemu.

Z góry dziękuję za pomoc i liczę że zdąże szybko pochwalić się pierwszymi kadrami.