Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Canon 500D - zakup najtańszego obiektywu pod portret.

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie Odp: Canon 500D - zakup najtańszego obiektywu pod portret.

Mówię za siebie - nie tyle "chcę", co przedstawiam możliwość.
    Dla przypomnienia, wątek zaczął się od
    "Zacząłem rozmyślać nad zakupem jakiegoś najtańszego obiektywu pod portret do swojego Canona 500D"

Mając dość rozbudowany zestaw sprzętu i wysokie wymagania jakościowe bardzo łatwo się zapomina, że dla niektórych zakup używanego nawet 50/1.8 II może być problemem. Można takiej osobie napisać "idź zbieraj puszki, jak dozbierasz to wróć i zapytaj jeszcze raz", ale można przedstawić inne możliwości. Kilka lata temu, przed wprowadzeniem liveview, wiele osób korzystało z manualnych obiektywów, bo była to dla nich jedyna możliwość osiągnięcia danych efektów, dziś (dzięki lv) to może być wygodniejsze.
    Dlatego nie "chcę wepchnąć" nikogo w manualne obiektywy, bo współczesne są lepsze, wygodniejsze, ale jeśli nie ma możliwości zakupu np. 85/1.8 to można próbować z Jupiterem. Nie będzie to tak lekkie, łatwe i przyjemne, ale coś za coś, albo mamy tanio, albo mamy wygodnie.

Wracając do wyboru "50" z AF. Jeśli to jest możliwe, to jak najbardziej warto kupić nowy Canon EF 50/1.8 STM (ok. 500zł), i nie do końca warto kupować nowy Canon EF 50/1.8 II, bo jest niewiele tańszy, a różnica jest warta dopłaty do tego STM. Jednak przy używanych i naprawdę ograniczonych środkach można znaleźć sprawnego 50/1.8 II za max 250zł, i w takim przypadku różnica do używanego STM (nie widziałem poniżej 350zł) może być na tyle duża, że przesądza o "mogę kupić" albo "nie mogę kupić". Jednak stary Helios za 50zł z adapterem (nawet prostym bez chipa) za 15zł też może dać dużo zabawy.
    Ostatnio edytowane przez r_m ; 30-11-2016 o 14:44

Uprawnienia umieszczania postów