Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Ustawienia autofocusa w fotografii dziecięcej

Coś już napisał Awatar Wołek
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Ustawienia autofocusa w fotografii dziecięcej

Witam. Naczytałem się różnych poradników w internecie i naoglądałem różnych filmów na yt i mam lekki mętlik w głowie. Jak do tej pory używałem autofocusa jednopunktowego i ostrzyłem środkowym punktem na bliższe oko dziecka a później z wcisnientym spustem migawki do połowy kadrowałem zdjecie i ciach. Często przez to nie trafiałem bo dzieci jak to dzieci nie usiedzą na tyłku. W jaki sposób wy ostrzycie? Jaka metoda bedzie najlepsza w przypadku fotografii dziecięcej?

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: Ustawienia autofocusa w fotografii dziecięcej

Cytat Zamieszczone przez Wołek Zobacz posta
    Witam. Naczytałem się różnych poradników w internecie i naoglądałem różnych filmów na yt i mam lekki mętlik w głowie. Jak do tej pory używałem autofocusa jednopunktowego i ostrzyłem środkowym punktem na bliższe oko dziecka a później z wcisnientym spustem migawki do połowy kadrowałem zdjecie i ciach. Często przez to nie trafiałem bo dzieci jak to dzieci nie usiedzą na tyłku. W jaki sposób wy ostrzycie? Jaka metoda bedzie najlepsza w przypadku fotografii dziecięcej?

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
    Skoro dzieci się ruszają to albo znajdziesz sposób aby się nie ruszały, używaj bocznych i nie kadruj albo zwiększ głębię ostrości

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Ja to robie tak:
    1. Tryb M, 1/200 f zalezy od tego jaka mam banie.
    2. Lampy wyzwalane radiowo (tryb M).
    3. Servo AF jeden punkt, celowany w oko, bez przekadrowania. (5D3).

W praktyce to wyglada tak, ze caly czas sledze dzieciaka, jak cos sie dzieje, dociskam spust i z minimalnym opoznieniem lapie akcje.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Servo centralnym bez przekadrowania. Dokładniejsze kadrowanie potem. I tak podczas akcji warto robić trochę szerzej, bo wykadrować z niewielką stratą zawsze można, uciętego istotnego elementu się nie dorobi.

Coś już napisał Awatar Wołek
    Miasto
    Szczecin

Dzięki wielkie za rady, biorę się za robotę i zaczynam ćwiczyć, żeby zmienić złe nawyki

Uprawnienia umieszczania postów