Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Pomoc w wyborze sprzętu do fotografii lotniczej.

Mieszany widok

Awatar issac87
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Pomoc w wyborze sprzętu do fotografii lotniczej.

Na wstępie chciałbym poinformować, że przekopałem forum ale żadnego podobnego wątku nie znalazłem (albo źle szukałem...). Do chwili obecnej korzystałem z kompaktowego aparatu Canona z serii PowerShot i na moje potrzeby był wystarczający. Wszystko się zmieniło po wyjeździe na tegoroczne Nato Days w Ostrawie. Statyka wyszła ładnie, za to o zdjęciach w powietrzu chciałbym jak najszybciej zapomnieć. AF po prostu nie dawał rady. Z drugiej strony wiedziałem, że rzucam się motyką na słońce.. . W związku z powyższym prosiłbym o radę.

Na celowniku mam upatrzone dwa modele z szybkim AF:

- 80D
    - 7dmkII.

Jeżeli chodzi o optykę to celuję w ogniskową 150 - 600 gdzie na rynku przewijają się tylko dwie marki. Tamron G1 i G2 oraz Sigma C i S. Z opinii jakie przeczytałem na różnych forach, Tamron G1 jest za wolny na taką fotografie, chociaż widziałem bardzo ładne zdjęcia z tego obiektywu. O wersji G2 póki co, jest za mało informacji. Sigma S za to swoje waży, a to może być dotkliwe stojąc przez cały dzień na polu w pobliżu lotniska. Wyprzedzając odpowiedzi... Canon 100-400 usm ii jest dla mnie w chwili obecnej za drogi. Na całość mam przeznaczone fundusze w granicach +/- 11k. Pozdrawiam serdecznie i liczę na pomoc doświadczonych forumowiczów

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Pomoc w wyborze sprzętu do fotografii lotniczej.

Cytat Zamieszczone przez issac87 Zobacz posta
    Na wstępie chciałbym poinformować, że przekopałem forum ale żadnego podobnego wątku nie znalazłem (albo źle szukałem...). Do chwili obecnej korzystałem z kompaktowego aparatu Canona z serii PowerShot i na moje potrzeby był wystarczający. Wszystko się zmieniło po wyjeździe na tegoroczne Nato Days w Ostrawie. Statyka wyszła ładnie, za to o zdjęciach w powietrzu chciałbym jak najszybciej zapomnieć. AF po prostu nie dawał rady. Z drugiej strony wiedziałem, że rzucam się motyką na słońce.. . W związku z powyższym prosiłbym o radę.

Na celowniku mam upatrzone dwa modele z szybkim AF:

- 80D
    - 7dmkII.

Jeżeli chodzi o optykę to celuję w ogniskową 150 - 600 gdzie na rynku przewijają się tylko dwie marki. Tamron G1 i G2 oraz Sigma C i S. Z opinii jakie przeczytałem na różnych forach, Tamron G1 jest za wolny na taką fotografie, chociaż widziałem bardzo ładne zdjęcia z tego obiektywu. O wersji G2 póki co, jest za mało informacji. Sigma S za to swoje waży, a to może być dotkliwe stojąc przez cały dzień na polu w pobliżu lotniska. Wyprzedzając odpowiedzi... Canon 100-400 usm ii jest dla mnie w chwili obecnej za drogi. Na całość mam przeznaczone fundusze w granicach +/- 11k. Pozdrawiam serdecznie i liczę na pomoc doświadczonych forumowiczów
    BŁAGAM - dwie minuty SZUKANIA a nie ściemniania i wątków tyle, że będziesz miał czytania na parę dni, ale NIE - łatwiej walnąć kolejny temat.
    http://www.canon-board.info/canon-ds...jalnie-102420/
    http://www.canon-board.info/canon-ds...7dmkii-103361/
    http://www.canon-board.info/obiektyw...-vc-usd-93364/
    http://www.canon-board.info/testy-sp...5-6-3-a-94556/
    http://www.canon-board.info/testy-sp...iana-z-104463/
    http://www.canon-board.info/testy-sp...sigma-c-99692/
    http://www.canon-board.info/obiektyw...-os-hsm-98789/
    http://www.canon-board.info/obiektyw...uz-jest-97168/
    SONY

Awatar issac87
    Miasto
    Gdańsk

Ehhh.. Tak przeczytałem i zapoznałem się z w/w tematami. Jak by kolega zagłębił się dokładniej w treść tych wątków to by się dowiedział , że mało tam informacji dot. lotnictwa. Najlepiej wyrzucić frustrację na nowego użytkownika.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Ehhh.. Tak przeczytałem i zapoznałem się z w/w tematami. Jak by kolega zagłębił się dokładniej w treść tych wątków to by się dowiedział , że mało tam informacji dot. lotnictwa. Najlepiej wyrzucić frustrację na nowego użytkownika.
    ano tak bo lotnictwo to jest zupełnie inne używanie aparatu i obiektywów, proszę Cię. Z resztą w googlach wyskakują nawet podobne tematy z forum lotnictwa, ale po co to pisze, tamte pewnie też znasz
    SONY

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Kup sobie klasykę spotterska czyli C100-400 I. Używana kupisz tanio. Czy 7d2 czy 80d to nie jest łatwy wybór ale chyba wzialbym 80d. Ja bym się osobiście w T150-600g1 nie pakował. Tak naprawdę z niesystemowych szkieł tylko Sigma 150-600s byla odpowiednio szybka ale to kloc i bez doświadczenia nie radze. T G2 jeszcze nie do końca wiadomo choć widziałem juz na forum lotnictwa, że juz kilka osób się zdecydowało.

Awatar issac87
    Miasto
    Gdańsk

Fiu fiu.. Po przeczytaniu Waszych odpowiedzi (dzięki, za tak dużą ilość) doszedłem do wniosku, że obydwa body sprawdzą się. 80D ma cashback, przy 7dmkii jest promocja na profesjonalny plecak Manfrotto który na pewno się w moim przypadku sprawdzi (wypad w las, czy spacery po górach).

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
    Kup sobie klasykę spotterska czyli C100-400 I. Używana kupisz tanio.
    Nie brałem jej pod uwagę, z uwagi na fakt, iż lubi zasysać kurz.. Widziałem, że używki można kupić w granicach 3,5k i pewnie znajdzie się egzemplarz w dobrym stanie. Oczywiście chciałbym być szczęśliwym posiadaczem nowej wersji tym bardziej, że miałem z tym obiektywem styczność. Ale z uwagi na to, że w przyszłym roku będę miał dużo większe wydatki (ślub ) to gdybym mojej "połówce" oznajmił, że kupiłem coś w takiej cenie to by mnie pogoniła

Pewnie jeszcze przez chwile wstrzymam się z kupnem. No i w między czasie może się pojawi więcej opinii na temat tamrona g2, bo przyjrzałem się zdjęciom @Cichego i wygląda to bardzo obiecująco
    Ostatnio edytowane przez issac87 ; 24-11-2016 o 13:43

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Nie brałem jej pod uwagę, z uwagi na fakt, iż lubi zasysać kurz.. Widziałem, że używki można kupić w granicach 3,5k i pewnie znajdzie się egzemplarz w dobrym stanie. Oczywiście chciałbym być szczęśliwym posiadaczem nowej wersji tym bardziej, że miałem z tym obiektywem styczność. Ale z uwagi na to, że w przyszłym roku będę miał dużo większe wydatki (ślub ) to gdybym mojej "połówce" oznajmił, że kupiłem coś w takiej cenie to by mnie pogoniła
    A jaki ten kurz ma wpływ na zdjęcia? Praktycznie każdy zoom łapie kurz. To jest sprawdzony obiektyw do spotterki. Za cenę używanego 100-400 I (3-3.5 max w bardzo dobrym stanie) nie kupisz nic co się do niego zbliży. Mój ma już z 8 lat i kurzu, który by mi przeszkadzał w nim nie widzę. Sprawdzone informację o G2 będą dopiero jak się sezon pokazów zacznie. Teraz na polu boju masz tak naprawdę jedynie 100-400 I i II oraz S150-600 Sport bo to sprawdzone obiektywy są.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Fiu fiu.. Po przeczytaniu Waszych odpowiedzi (dzięki, za tak dużą ilość) doszedłem do wniosku, że obydwa body sprawdzą się. 80D ma cashback, przy 7dmkii jest promocja na profesjonalny plecak Manfrotto który na pewno się w moim przypadku sprawdzi (wypad w las, czy spacery po górach).

Pewnie jeszcze przez chwile wstrzymam się z kupnem. No i w między czasie może się pojawi więcej opinii na temat tamrona g2, bo przyjrzałem się zdjęciom @Cichego i wygląda to bardzo obiecująco
    G2 to nowość i trzeba za to zapłacić. Pierwsza wersja dalej robi takie same zdjęcia jak w dniu premiery i jest do dostania za połowę G2, to samo tyczy się 100-400. 7D MK1 to teraz 1500-1700zł, więc cena śmieszna jak za taką puszkę. Za 5tys masz świetny zestaw

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Wyprzedzając odpowiedzi... Canon 100-400 usm ii jest dla mnie w chwili obecnej za drogi.
    To kup wersję I, albo 400f5.6L. Argumenty te same co w wątku o fotografii zwierząt:

www.canon-board.info/obiektywy-21/obiektyw-zestaw-do-fotografii-zwierzat-czyli-dylemat-na-wlasne-zyczenie-104490/.

A aparat ja bym wybrał 6D - nowy aparat + używany obiektyw, zmieścisz się w budżecie.
    Ostatnio edytowane przez michalab ; 23-11-2016 o 19:06

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Samoloty tak samo szybkie jak ptaki i dość wysoko latają
    Do ptactwa w lesie przydatny jest 400/5,6, ale do żelastwa w locie pewnie bardziej przyda się zoom.
    I tutaj można wybrać starą pompkę 100-400, optycznie całkiem niezłą.

Jednak jako body proponuję 7d2, znakomty AF i konfigurowalny według potrzeb, a i matryca potrafi wysokie ISO ładnie wyprodukować.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 23-11-2016 o 19:18

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów