Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: Pomoc w wyborze sprzętu do fotografii lotniczej.

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Pomoc w wyborze sprzętu do fotografii lotniczej.

Ja tez kupiłem 80d ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Jak dla mnie typowo do samolotów to crop jednak lepszy.
    Z FF zawsze da się wyciąć cropa ...

W każdym razie nie upieram się przy 6D, poddaję tylko pod rozwagę inną opcję, którą ja bym pewnie wybrał.
    O ile dylemat 7D/6D jeszcze rozumiem (choć osobiście nie miałbym wątpliwości) to zestawienie 80D/6D sprawdza się chyba tylko do ceny.

Cytat Zamieszczone przez rafels3 Zobacz posta
    6D do fotografii lotniczej...? Chyba statyki
    Bajka. 5D mk1 daje radę, to 6D też da.

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Nowy 100-400II + uzywane, jakies niezbyt zajechane 7Dmk1 z Allegro.
    A o tym nie pomyślałem, a to chyba najlepsze wyjście, tyle że zakup używanego aparatu
    to dużo bardziej skomplikowana sprawa niż używanego obiektywu. Ja przynajmniej nie mam,
    żadnych oporów przed używanymi szkłami - po prostu łatwo sprawdzić czy wszystko jest OK.

Awatar issac87
    Miasto
    Gdańsk

Fiu fiu.. Po przeczytaniu Waszych odpowiedzi (dzięki, za tak dużą ilość) doszedłem do wniosku, że obydwa body sprawdzą się. 80D ma cashback, przy 7dmkii jest promocja na profesjonalny plecak Manfrotto który na pewno się w moim przypadku sprawdzi (wypad w las, czy spacery po górach).

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
    Kup sobie klasykę spotterska czyli C100-400 I. Używana kupisz tanio.
    Nie brałem jej pod uwagę, z uwagi na fakt, iż lubi zasysać kurz.. Widziałem, że używki można kupić w granicach 3,5k i pewnie znajdzie się egzemplarz w dobrym stanie. Oczywiście chciałbym być szczęśliwym posiadaczem nowej wersji tym bardziej, że miałem z tym obiektywem styczność. Ale z uwagi na to, że w przyszłym roku będę miał dużo większe wydatki (ślub ) to gdybym mojej "połówce" oznajmił, że kupiłem coś w takiej cenie to by mnie pogoniła

Pewnie jeszcze przez chwile wstrzymam się z kupnem. No i w między czasie może się pojawi więcej opinii na temat tamrona g2, bo przyjrzałem się zdjęciom @Cichego i wygląda to bardzo obiecująco
    Ostatnio edytowane przez issac87 ; 24-11-2016 o 13:43

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

A o tym nie pomyślałem, a to chyba najlepsze wyjście, tyle że zakup używanego aparatu to dużo bardziej skomplikowana sprawa niż używanego obiektywu.
    Moze nie "duzo", powiedzmy ze troche - glownie sprowadza sie do pewnosci co do stanu migawki. Tyle ze aparat i tak bedzie do wymiany po 2-3 latach. A obiektyw tak dobry jak 100-400(II) zostanie do smierci (swojej lub wlasciciela). Moj 100-400 ma juz 10 lat - w tej chwili podpinam go do szostego body z kolei i uzupelnia sie ze stalka tak samo doskonale jak na poczatku.

Gdyby to byla decyzja typu "70-300 czy Lka" to jeszcze bym sie moze zastanawial nad priorytetami. Ale w momencie gdy wchodzi juz w gre uzywane 100-400 v1, to nie ma sie co szczypac i trzeba postawic wszystko na szklo.

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Cytat Zamieszczone przez issac87 Zobacz posta
    Nie brałem jej pod uwagę, z uwagi na fakt, iż lubi zasysać kurz.. Widziałem, że używki można kupić w granicach 3,5k i pewnie znajdzie się egzemplarz w dobrym stanie. Oczywiście chciałbym być szczęśliwym posiadaczem nowej wersji tym bardziej, że miałem z tym obiektywem styczność. Ale z uwagi na to, że w przyszłym roku będę miał dużo większe wydatki (ślub ) to gdybym mojej "połówce" oznajmił, że kupiłem coś w takiej cenie to by mnie pogoniła
    A jaki ten kurz ma wpływ na zdjęcia? Praktycznie każdy zoom łapie kurz. To jest sprawdzony obiektyw do spotterki. Za cenę używanego 100-400 I (3-3.5 max w bardzo dobrym stanie) nie kupisz nic co się do niego zbliży. Mój ma już z 8 lat i kurzu, który by mi przeszkadzał w nim nie widzę. Sprawdzone informację o G2 będą dopiero jak się sezon pokazów zacznie. Teraz na polu boju masz tak naprawdę jedynie 100-400 I i II oraz S150-600 Sport bo to sprawdzone obiektywy są.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez issac87 Zobacz posta
    Fiu fiu.. Po przeczytaniu Waszych odpowiedzi (dzięki, za tak dużą ilość) doszedłem do wniosku, że obydwa body sprawdzą się. 80D ma cashback, przy 7dmkii jest promocja na profesjonalny plecak Manfrotto który na pewno się w moim przypadku sprawdzi (wypad w las, czy spacery po górach).

Pewnie jeszcze przez chwile wstrzymam się z kupnem. No i w między czasie może się pojawi więcej opinii na temat tamrona g2, bo przyjrzałem się zdjęciom @Cichego i wygląda to bardzo obiecująco
    G2 to nowość i trzeba za to zapłacić. Pierwsza wersja dalej robi takie same zdjęcia jak w dniu premiery i jest do dostania za połowę G2, to samo tyczy się 100-400. 7D MK1 to teraz 1500-1700zł, więc cena śmieszna jak za taką puszkę. Za 5tys masz świetny zestaw

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów