Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Lampa błyskowa w Canon 100D

Miasto
    Szczecin

Domyślnie Odp: Lampa błyskowa w Canon 100D

Cytat Zamieszczone przez luso Zobacz posta
    Ale to czy będzie robiła ostre zdjęcia w dużej mierze zależy od operatora...
    Zdaję sobie sprawę ale myślę, że dam radę. Początki może będą trudne ale wierzę w siebie
    Jak już tak się potoczyła dyskusja, to mam małe pytanie - czy fotografowanie lustrzanką jest wiele trudniejsze niż zwykłym kompaktem (chodzi mi o tryby automatyczne - przynajmniej na początku)?

Początki nałogu
    Miasto
    Sulechów

W trybach automatycznych rola operatora ogranicza się do wycelowania i naciśnięcia spustu. Myślę, ze szybko się tym znudzisz. Lepiej od razu poczytaj choćby jakieś internetowe samouczki podstaw fotografii i ruszaj na szerokie wody. W końcu po to jest lustrzanka!
    G12, G3X, 80D, Samyang 8 Fisheye, 10-18STM, 15-85USM, 55-250STM, 50/1.8STM, 100/2.8L macro, SMC Takumar 135/2.5, Sigma 150-600C
    Flickr: https://www.flickr.com/photos/125851272@N07

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez Waldi77 Zobacz posta
    Dzięki za podpowiedź. Przejrzałem już dokładniej instrukcję i wyszło mi, że faktycznie nie we wszystkich programach auto lampa pojawia się, nawet w mniej więcej połowie jej nie ma.
    Zobaczymy czy aparat spełni moje oczekiwania, to moja pierwsza lustrzanka i w sumie nie mam zbyt wielkich wymagań - istotne jest tylko aby robiła ostre i wyraźne zdjęcia zarówno w domu jak i na dworze
    To czy będą ostre i wyraźne będzie zależało od ciebie a nie lustrzanki

Miasto
    Szczecin

Ok, korzystając z okazji zadam jeszcze jedno pytanie.
    Który z tych dwóch aparatów dla zwykłego amatora, wykorzystującego zwłaszcza na początku tryby automatyczne będzie lepszy (jakość zdjęć) i prostszy w obsłudze:
    Canon 100D z obiektywem 18-55 IS STM czy Nikon D3300 z obiektywem AF-P 18-55 VR. Cenowo i wymiarowo są do siebie zbliżone, lepsze opinie czytałem o obiektywie w Canonie i w sumie tym się kierowałem dokonując wyboru. Tak jak wspomniałem we wcześniejszych postach aparat ma służyć do codziennych zdjęć, zarówno w domu jak i na powietrzu, chcę też wykorzystywać go np. w szkole czy przedszkolu na występach dzieci.

Początki nałogu Awatar asdf

Powinieneś szybko dojść do wniosku, że wbudowana lampa nie nadaje się zupełnie do niczego.

Co do Nikosia, powinien mieć lepszą matrycę, Canon słynie ze słabych matryc APS-C, a szczególną "popularność" ma właśnie matryca 18MP...

System powinno się wybrać według szklarni, ale w Twoim przypadku jakimiś różnicami w kitach szkoda sobie zawracać głowę, bo gdybyś trochę wszedł w tę zabawę, to kita i tak zmienisz (no chyba że nie będziesz potrzebował światła czy po prostu innych ogniskowych).
    T17-50/2.8, C85/1.8, pleśniaki.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Imo matryca jest spoko ale na iso 100-200 ?
    Wbudowana lampa nadaję się do psucia zdjęć ?
    Jak będziesz brał 100d to koniecznie weź białe, bo białe to +100 do wszystkiego
    Będąc przed takim wyborem zdecydowanie wzialbym któryś zaawansowany kompakt - np g7x mkII te aparaciki są miażdżące a matryca sony jest tam GUMOWA
    SONY

Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    Jak będziesz brał 100d to koniecznie weź białe, bo białe to +100 do wszystkiego
    Będąc przed takim wyborem zdecydowanie wzialbym któryś zaawansowany kompakt - np g7x mkII te aparaciki są miażdżące a matryca sony jest tam GUMOWA
    Wyczuwam ironię No i nie będzie do wszystkiego, bo biały mi się nie podoba
    A tak na poważnie, to ten zaawansowany kompakcik z lekka przekracza mój budżet... Chcę się zmieścić w max 1800 zł a teraz dodatkowo za tego 100D jest zwrot 215 zł... Kiedyś chciałem kupić Canona G16 ale nim się ogarnąłem stał się niedostępny jako a tylko wersja nowa z gwarancją mnie interesuje.
    Kupując online mało ryzykuję, ten powszechnie znany sklep daje 30 dni na zwrot, w tym czasie na pewno zorientuję się czy ten aparat nadaje się dla mnie. Czytałem trochę na różnych formach - ogólnie oceny ma w miarę dobre, zwłaszcza z tym kitowym obiektywem w wersji STM.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

100d z kitem ma mniejsze możliwości niz nawet g7x - ktory ma obiektyw 24-100 f1.8 - 2.8 - uzywany na gwarancji za jakies 1500zl
    Zeby do 100d miec podobny zakres i jasność trzeba dołożyć kolejny hajs i o ile Ci pasuje rozbudowa zestawu i dokładanie kasy to weź lustro
    SONY

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez Waldi77 Zobacz posta
    Kupując online mało ryzykuję, ten powszechnie znany sklep daje 30 dni na zwrot, w tym czasie na pewno zorientuję się czy ten aparat nadaje się dla mnie.
    Znaczy traktujesz to jako wypożyczenie z opcją zatrzymania. Nieładnie.
    Kup jakąkolwiek lustrzankę i czytaj instrukcję do skutku. Będzie dobrze.

Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Znaczy traktujesz to jako wypożyczenie z opcją zatrzymania. Nieładnie.
    Kup jakąkolwiek lustrzankę i czytaj instrukcję do skutku. Będzie dobrze.
    Tak brutalnie tego bym nie nazwał. Liczę, że aparat mi się spodoba, jednak wolę mieć zabezpieczenie w razie sytuacji, gdybym go nie ogarniał...
    Też liczę, że dam radę

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów