Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Zakup Canon 5d mk III in late 2016 [help]

Mieszany widok

Lightbulb Zakup Canon 5d mk III in late 2016 [help]

Hej,

Chciałbym się przesiąść na FF w tym roku i zastanawiam się czy zakup 5d mk III w 4,5 roku po jego premierze to dobry pomysł. Wiadomo, wyszła niedawno nowa wersja IV ale jej cena w stosunku do III powala i mógłbym za nią kupić trójkę i jakieś niezłe szkło. Podróżuję głównie po świecie, czasami zrobię jakiś portret, reportaż z demonstracji, architekturę... i takie są moje główne potrzeby.

Czy mógłby się ktoś wypowiedzieć czy zakup trójki w tym momencie to dobry pomysł? Jeśli tak/nie to dlaczego?

Dzięki

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie Odp: Zakup Canon 5d mk III in late 2016 [help]

Miałem podobny dylemat kilka miesięcy temu. Mając podobny profil fotografowania jak ten który opisujesz, używałem EOS5d i dobrze mi było z nim . Niestety w pewnym momencie zdałem sobie sprawę, że zaczyna mnie ograniczać pod względem czułości (fotografowanie wewnątrz cerkwi, klasztorów itp). Myślałem o 5d mIV ale po konfrontacji ceny z jakością w stosunku do 5d mIII podjąłem decyzję o zakupie tego ostatniego. Na dzień dzisiejszy nie widzę w nim żadnych cech które by mnie ograniczały w fotografowaniu.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez lostInTheForest Zobacz posta
    Czy mógłby się ktoś wypowiedzieć czy zakup trójki w tym momencie to dobry pomysł? Jeśli tak/nie to dlaczego?
    Kupuj 5DIII i nic się nie obawiaj, że już minęło trochę czasu od daty premiery. Jakość obrazu jest praktycznie taka sama. Może z lekkim plusem dla 5DIV jeśli chodzi rozpiętość tonalną no i wyższą rozdzielczość ale dla twojego zastosowania nie ma to znaczenia.

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

aptur - te wyższe rozdzielczości powoli można zacząć traktować jako "przekleństwo" fotografa
    Oczywiście piszę o typowym statystycznym fotografie. Pliki coraz większe, komputery zamula o miejscu na dyskach nie wspominając. A na końcu pokazujemy je na monitorach albo mikrowydrukach. Ilu z nas regularnie drukuje swoje prace w formacie np 50x70cm? A do tego te ca 20 megapikseli wystarczą w zupełności.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

to kiepski pomysl
    poczekaj jeszcze
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Wybór 5DIII to dobra słuszna opcja, najlepiej gdyby był niewyeksploatowany i miał gwarancję.

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    to kiepski pomysl
    poczekaj jeszcze
    Czwórka stanieje pewnie o jakieś 2k pln pytanie tylko kiedy? Czy ktoś pamięta jak to było przy trójce ? Niedługo święta więc może będzie jakaś promocja cenowa na IV?

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez CYNIG Zobacz posta
    aptur - te wyższe rozdzielczości powoli można zacząć traktować jako "przekleństwo" fotografa
    Oczywiście piszę o typowym statystycznym fotografie. Pliki coraz większe, komputery zamula o miejscu na dyskach nie wspominając. A na końcu pokazujemy je na monitorach albo mikrowydrukach. Ilu z nas regularnie drukuje swoje prace w formacie np 50x70cm? A do tego te ca 20 megapikseli wystarczą w zupełności.
    Coraz więcej ludzi będzie miało monitory 4K o dużej gęstości pixeli. Wtedy chyba duża rozdzielczość ma znaczenie, czy się mylę?
    Ostatnio edytowane przez lostInTheForest ; 18-11-2016 o 14:41

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

lostInTheForest - zobacz w jakiej wielkości są prezentowane pliki na obecnie używanych monitorach. Podpowiem, popularne serwisy wymagają aby max wielkość na dłuższym boku miała około 1000 pikseli. Oczywiście czort wie co będzie za 5-10-15 lat ale wtedy to i pewnie korpus będzie kolejny.

nie chcę się wdawać w dysputy teoretyczne w stylu ile diabłów mieści się na czubku szpilki. Każdy dobiera sprzęt pod swoje wymagania, jednak przedstawiłem, jak mi się wydaje, parę argumentów aby nie dać się wkręcić w pikselowy wyścig szczurów.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Czwórka stanieje pewnie o jakieś 2k pln pytanie tylko kiedy? Czy ktoś pamięta jak to było przy trójce ? Niedługo święta więc może będzie jakaś promocja cenowa na IV?

--- Kolejny post ---
    a jakie to ma znaczenie? masz dużo czasu
    optymalny czas zakupu body to 6,3 r po premierze
    Ostatnio edytowane przez becekpl ; 18-11-2016 o 17:52
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Coraz więcej ludzi będzie miało monitory 4K o dużej gęstości pixeli. Wtedy chyba duża rozdzielczość ma znaczenie, czy się mylę?
    4K to ledwo 8 mpix, więc dalej pliki 16-20mpix to aż nadto. 30-50mpix jest przydatne jeśli często drukujemy w formacie 100x150cm wzwyż, chociaż nawet w tym przypadku tłuściutkie 20 mpix robią robotę.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Przy tych zastosowaniach pomyśl o 6d. Zostanie sporo kasy. Jeśli koniecznie będziesz chciał wydać wszystko - lepiej kupić obiektywy.

6d jest bardziej kompaktowy, ma lepszą matrycę, gps a af w tych zastosowaniach w zupełności wystarczający.

Miałem pół roku 6d i zmieniłem na 5dmkIII tylko ze względu na af, ale moje główne zastosowanie to reportaż ślubny. Gdyby af był lepszy w życiu bym nie zamieniał
    To też niezły pomysł, za różnicę w cenie można zgarnąć fajne szkiełko albo drugi aparat do szybkich zdjęć (7D / 70D). Używam 6D od ponad trzech lat do tych zastosowań i poza kulawym trybem AI Servo aparat jest naprawdę świetny, sama jakość zdjęć jest nawet lepsza niż z 5D3.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów