Również polecam w tym przypadku 6D.
Również polecam w tym przypadku 6D.
Rozumiem z czego wynikają sugestie odnośnie 6D, to świetna puszka ff, jednak w porównaniu z 5dmkIII: pokrycie kadru 97% vs 100% (w moim dotychczasowym 70D jest 98% i coraz częściej zaczęło mi to przeszkadzać), autofocus 11 punktowy vs 61 (praktycznie zawsze jadę na manualu i wybieram sobie punkt ręcznie, w 70D jest ich 19) no i ostatnia rzecz to ilośc zdjęć seryjnych, dla mnie 7f/s w 70D to wartość idealna, 5dmkIII ma ich 6 co trochę zasmuca, jednak 6D to już 4,5. Widać, że 6D jest pozycjonowany gdzieś poniżej trójki, jakby był okrojony z całkiem używalnych funkcji, które są już dostępne w modelu wyższym. Będę płakał jeśli zdecyduję się na zakup IV xD jednak jeszcze nie zdecydowałem bo przemawia do mnie bardziej III funkcjonalność/cena. Dzięki za komentarze !![]()
Widzę, że koszty nie mają znaczenia. 5d mk IV to aparat bezkompromisowy z tych 3. Jeśli sprzęt ma być najlepszy to król jest tyko jeden![]()
Miłego dniamoja www
Wymieniłem ostatnio jedno 6d na 5d3, więc dorzucę kilka słów od siebie. Aparat sporo cięższy. Af bez pewniejszy niż 6d,a używając bocznych bez porównania, po prostu trafiają tak jak*środkowy. Wystawiłem na sprzedaż Sigmę 35art, którą jak teraz pobawiłem się na skrajnych punktach af, to pokazała swoje drugie oblicze i pewnie zostanie ze mną dalej przyspawana do piątki. W gorszych warunkach oświetleniowych af z 5d3 wolniej niż 6d ustawia ostrość, natomiast jakby bardziej precyzyjnie. Body używam do reporterki i mimo, iż jest lepszy w kilku kwestiach od 6d, to mając ograniczony budżet lepiej mieć 2x6d niż 5d3+cropa. 6d wydaje się*najlepszym wyborem w Canonie pod względem cena/jakość, ale gdybym kompletował sprzęt od zera, wziąłbym Nikona. Mimo wszystko 5d3 to pierwsza puszka, w której nic mi nie brakuje i jestem w 100% z niej zadowolony. Już wiem, że jako kolejne główne body będzie kiedyś 5d4
![]()
Warto przeczytać: Jak gĹupio wydaÄ pieniÄ dze na lustrzankÄ cyfrowÄ â cz. 1 | FotoTok
Ja bym poszedł dalej, manualnymi szkłami też można robić dobre zdjęcia a są też ludzie co bez problemu zrobią nawet nimi ujęcia "dynamiczne". Po co więc przepłacać za szkła z AF? Jeśli kogoś stać na 5D to kupuje 5D, jeśli kogoś nie stać a chce FF to kupuje 6D, proste. Dorabianie do tego teorii jak w tym blogu jest trochę śmieszne. Życie to sztuka wyborów gdzie najczęściej ograniczeniami są finanse i szkoda sobie dorabiać do tego teorii. Producenci wiadomo chcą zarobić jak najwięcej stosując profilowanie sprzętu, etc. Przewaga 6d jest jedna - jest to po prostu mniejszy lżejszy i tańszy korpus (i może z minimalnie lepszą matrycą + trochę lepszym środkowym punktem). I tyle. Wszystko inne jest lepsze w 5Dmk3.
no le jak masz w kieszeni 500 zeta to wszystko co powyżej to głupota i zbytek
taki zamysł przyświecał temu co pisał ten artykuł
na szczęście nic poniżej camera obscura nie ma
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!