Pokaż wyniki od 11 do 11 z 11

Wątek: [tutorial] RAW vs JPG: co warto wiedzieć? Kiedy strzelać, a kiedy nie w RAWach?

Widok wątkowy

Domyślnie [tutorial] RAW vs JPG: co warto wiedzieć? Kiedy strzelać, a kiedy nie w RAWach?

Hej

Przygotowałem mały poradnik o RAWach. Mam nadzieję, że się przyda

RAW vs JPG: co warto wiedzieć? Kiedy strzelać, a kiedy nie w RAWach?

W tym odcinku dałem wszystko to, co według mnie jest najważniejsze w 'tajemnej wiedzy o RAWach'€™:

• Jakie informacje są w RAWie, których nie ma już w JPGu?
    • Dlaczego i kiedy warto strzelać RAWy
    • oraz kiedy nie warto fotografować w RAWach i lepiej pozostać przy JPGach.
    • Pokazuję też przykład zdjęcia RAW vs JPG, które strzeliłem przy złym balansie bieli i jakie są możliwości poprawienia.
    • Dorzuciłem jeszcze rozwiązanie zagadki, która mnie mocno frustrowała gdy wgrywałem zdjęcia do Lightrooma: po imporcie zdjęć RAWy po chwili zmieniają swój wygląd: z reguły bledły i siadał kontrast. Pokazuję, dlaczego tak się dzieje, i że nie ma co się tak przejmować

Zapraszam do oglądania.

To część cyklu warsztatów, nad którymi pracuję. Te warsztaty kieruję do osób, które czują się bardziej fotografami niż grafikami, i szukają podstaw i esencji, a nie High End retouchu i zaawansowanych technik, czy wyjaśnienia każdego detalu.
    Warsztaty są tylko 'moim spojrzeniem' na to, co istotne w zdjęciach. Podstawy i esencja (oczywiście wg mnie).
    Mam nadzieję, że się Wam spodoba
    Ostatnio edytowane przez zieniu ; 06-11-2016 o 23:20

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów