Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Cokin P - połówka Tabacco - jasność?

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie Cokin P - połówka Tabacco - jasność?

Czy ktoś może się orientuje, czy można jakoś 'odnieść' jasność, lub też raczej 'zaciemnienie' tworozone przez gradient na filtrze tabakowym (tabacco) systemu Cokin P w 'krotności'? Chodz mi o to czy powoduje zmiejszenie ekspozycji fragmentu kadru tak jak ma to miejsce w filtrach połowkowych NDx2 / NDx4 / NDx8 itp? I jeśli tak to jaka jest to wartość? - porównywalna do x2 / x4 w filtrach ND?...

względnie - mówiąc prościej ...

'o ile połówka tabakowa zaciemnia cześć obrazu przysłoniętą gradientem'?
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

to zalezy jaki kolor jest na czesci kadru krytej kolorem. jesli zakrywasz tabakiem niebieskie niebo to tlumienie jest na poziomie kilku dzialek (zgaduje: okolo 4 dla P125), ale jesli zakrywasz np. zloty lan zboza to moze spasc nawet do 1,5 dzialki (tez szacuje na oko).

po co Ci to, tak szczerze mowiac?
    www albo tez flickr

Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Chcę dobrać do filtru tabakowego drugą połówkę o podobnym natężeniu - szarą lub kolorową. I zastanawiam się własnie czy chcąc równomiernie naświetlić kadr - ale tak aby jedna połówka zakrywała dolny pas (np. maskowała wodę lub śnieg) potem w środkowej części kadru byłaby 'niemaskowana przestrzeń' (np. ciemny las), a potem maskowane tabakowym niebo. Zastanawiam się, bo mam zamiar zakupić system z Cokin P i odrazu filtry, ale nie wiem, czy brać tabakowy i np. NDx2 czy NDx4 a moze i nawet 8?
    Nie chciałbym dublować, bo jeśli np. Tabakowy maskuje 'z tym samym natężeniem' co NDx2 to nie ma sensu abym oba kupował, bo wystarczy szara połówka + PS.

...

A pytałem bo własnie mnie to zastanawia. Tak jak są filtry kolorowe zwykle do fotografii cz-b, to zawsze były podawane (firma Tiffen, na ten przykład) ilości 'działek' o ile wydłuża się czas naświetlania. Z połowkami rozumiem, ze jest tak samo. Chodzi mi właśnie o taki przelicznik. Nie ma tutaj chyba znaczenia sam fotografowany motyw. Przyciemniasz coś - to już bez znaczenia co to jest. Jeśli przedmiot będzie bardzo jasny, to i tak możliwe jest aby był prześwietlony mimo połówki NDx4 czy mocniejszej.
    W Cokinie podoba mi się również możliwość założenia kilku filtrów uzyskując różne maskowanie tematu zdjęcia.... (np. prawy bok i góra)...
    Ostatnio edytowane przez Calliactis ; 26-04-2006 o 08:51

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calliactis
    A pytałem bo własnie mnie to zastanawia. Tak jak są filtry kolorowe zwykle do fotografii cz-b, to zawsze były podawane (firma Tiffen, na ten przykład) ilości 'działek' o ile wydłuża się czas naświetlania.
    srednia ilosc dzialek na przecietnej scenie. zasada dzialania filtra kolorowego jest taka, ze wycina fragmenty spektrum barwnego. filtr niebieski to tak naprawde filtr anty-bursztynowy, zielony to anty-rozowy itd. itp.

z czego wynika, ze na scenach nie zawierajacych koloru rozowego (nie tylko w postaci czystej) filtr zielony bedzie mial znikome dzialanie. przyklad - zdjecie galezi drzewa swierkowego; zupelnie inaczej gdy sprobujesz sfotografowac ludzka skore - tam filtr zielony mocno przytlumi swiatlo.

nie ma jednoznacznej odpowiedzi. wszystko zalezy co bedziesz chcial fotografowac.

ja bym te tabaki kontrowal bezposrednimi odpowiednikami: 125 -> 121, 124 -> 120. na pewno nie zawsze to bedzie dzialac idealnie, ale w miare czesto powinno sie udawac. ew. do 125 kupilbym cos w desen Hitecha ND 0.9. Cokin 121 ma o ile pamietam nieco mniejsza gestosc niz 3 dzialki.
    www albo tez flickr

Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

A czy dodanie szarego 'na' tabakowy zwiększy jego działanie - chyba tak?...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calliactis
    A czy dodanie szarego 'na' tabakowy zwiększy jego działanie - chyba tak?...
    przyciemni. ale nie zwiekszy sily krycia koloru
    www albo tez flickr

Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Ok to w sumie to są wszystkie informacje o które mi chodziło! Dzięki!

Uprawnienia umieszczania postów