Witam ponownie "Janeek"
Bardzo dziękuje Ci za podpowiedź co do światła modelującego w plenerze. Faktycznie nie jest chyba ono tak istotne.
Wielkie dzięki również za wskazanie lampy Jinbei MSN V 800Ws - bardzo ciekawa opcja.
Jenak muszę pogrążyć jeszcze temat Jinbei Discovery II 1200
Tak więc głównie będę robić zdjęcia w plenerze - sesje z modelami, sesje ślubne, portrety itp.
Oprócz tego od czasu do czasu sporadycznie zdjęcia wnętrz głownie pokoje hotelowe i apartamenty.
W swojej odpowiedzi napisałeś cytując " Jak ma to być portet na 2.8 przy sofboxie to zapomnij" i dalej "Z mocą nie możesz przesadzić!!! Nie słuchaj znawców teoretyków jakich pełno na forach, którzy nigdy lampy nie mieli. Jak przesadzisz z mocą to może się zdarzyć, że nie zrobisz zdjęcia na przysłonie np. 2.8. Wtedy się przydaje duża regulacja. Nawet jak ktoś Ci powie, że możesz skrócić czas naświetlania w body to i tak będzie bez znaczenia, bo będziesz oślepiać ludzi"
Czyli rozumiem że według Ciebie lampa Jinbei Discovery II 1200W może być zbyt mocna tak?
Coraz częściej robię sesje w plenerze i bardzo to lubię - na tym chciałabym się skupić. Często pstrykam na przysłonie 2.8 i softboxie i właśnie obawiam się że moc 1200 to może być za dużo.
Powiedz mi jednak proszę co sądzisz o opcji kiedy do akumulatora podpięte są dwie głowice gdzie w takiej sytuacji otrzymujemy jedną lampę A o mocy 800W a drugą B o mocy 400W. Czy według Ciebie nie jest to jakieś rozwiązanie? Wtedy nawet przy mocnym świetle zastanym mogę skorzystać z jednej lampy np. tej o mocy 400W zmniejszyć jej moc oraz skorzystać z bardzo krótkiego czasu naświetlania np 1/8000s.
W internecie znalazłam takie oto filmiki na których używane jest Jinbei Discovery 1200 w plenerze i jakoś daje radę pomimo mocnego światła słonecznego:
https://www.youtube.com/watch?v=8IVJGdOPC3w
https://www.youtube.com/watch?v=PQblQAYNsRc
https://www.youtube.com/watch?v=6ZFlz8STBaQ
W fotografii wnętrz i pomieszczeń używa się zazwyczaj przysłon rzędu f/8 i wzwyż. Tak więc może przy zastosowaniu lampy o mocy 800W lub 400W lub i użyciu przysłony np f/11 chyba da się z powodzeniem robić zdjęcia wnętrz.
Drogi forumowiczu "Janeek" czy możesz zerknąć dokładniej na specyfikacje Jinbei Discovery 1200 II do której podaje poniżej link i powiedzieć mi co myślisz o tym zestawie- o jego parametrach, możliwościach? Dodatkowo do tego zestawu chcę dokupić drugą głowicę tak aby moc został podzielona na 800 i 400.
Jinbei Polska - Freepers Dystrybucja
W przyszłości chciałabym zakupić dodatkowo jeszcze Jinbei HD 600 II
Nie wspomniałam też że posiadam już lampę Canon Speedlight 580 EX II która w plenerze mogła by być doskonałą kontrą lub uzupełnieniem pozostałych.
No i na koniec czy możesz mi wyjaśnić o co chodzi w opisie zestawu Jinbei Discovery II 1200. A mianowicie jest tam napisane:
"Czas trwania błysku od 1/800 do 1/1200 sekundy". Co to oznacza? Że lampa nie obsługuje czasów poniżej 1/800 sekundy.
Jeśli możesz to bardzo Cię proszę wytłumacz mi to.
Twoja propozycja lampy Jinbei MSN V 800Ws to bardzo ciekawa opcja jednak chciałabym mieć coś przenośnego i zarazem mocniejszego czyli krótko mówiąc bardziej uniwersalnego.