Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Skanowanie slajdów.

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar satriani

Domyślnie Skanowanie slajdów.

Czy jeśli slajdy są dobrze naświetlone i chcemy je zeskanować żeby zrobić odbitkę bez kadrowania do np 13x18 cm trzeba się szarpać na skaner do slajdów , powiedzmy za 1000-1500 pln czy wystarczy skaner z przystawką do slajdów.

Szybkość i usuwanie kurzu itp nie są mi potrzebne?

Bywalec Awatar TomaszQ
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Ze skanerami jest dokladnie tak samo jak z aparatami, samochodami, śrubokrętami, etc.
    Jasne, że można zrobić przeprowadzkę przy pomocy maluszka z przyczepką ale czy nie łatwiej, lepiej i przyjemniej ciężarówką?
    Są co prawda płaskie skanery z zaskakująco dobrymi wynikami w skanowaniu transparentów np. Epson Perfection 2400 (i wyżej) Photo ale zawsze najlepiej zastosować sprzęt wyspecjalizowany.

Domyślnie

Ameryki nie odkryłeś!

To wie każdy , chodzi o to czy jeśli slajd jest w miarę dobrze naświetlony ( a więc nie jest potrzebne super mocne światło wyspecjalizowanego skanera), nie jest stary (wypłowiałe kolory, śmieci i kurz)
    zadowalające rezultaty są do osiągnięcia na tych tańszych.
    Może ktoś takim robi slajdy i może się pochwalić linkiem czy co?

Gęstość optyczna tak jak napisałem byłaby mi potrzebna tylko do powiększenia slajdu do max 13x18.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez satriani
    Ameryki nie odkryłeś!

To wie każdy , chodzi o to czy jeśli slajd jest w miarę dobrze naświetlony ( a więc nie jest potrzebne super mocne światło wyspecjalizowanego skanera), nie jest stary (wypłowiałe kolory, śmieci i kurz)
    zadowalające rezultaty są do osiągnięcia na tych tańszych.
    Może ktoś takim robi slajdy i może się pochwalić linkiem czy co?

Gęstość optyczna tak jak napisałem byłaby mi potrzebna tylko do powiększenia slajdu do max 13x18.
    Moim zdaniem jest niewystarczający. Usuwanie kurzu i rys ma znaczenie jak skanujesz duże ilości i nie masz czasu retuszować, dodatkowo to nie jest tak że wkładasz skanujesz i już - przynajmniej po moim Epsonie kolory z Velvii, Sensii i Ektachromów GX i VS trzeba korygować. Generalnie dla mnie Epson 1660 ma wystarczającą jakość do wglądówek lub wystawiania na WWW, do naświetlania jakichkolwiek odbitek już nie.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec Awatar TomaszQ
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Nie wiem co to znaczy "zadawalające rezultaty"
    Kiedyś próbowalem coś skanować na jakimś mustku i plustku.
    Efekty były opłakane.
    Dopiero ww. Epson dał dobre rezultaty. Biorąc pod uwagę jego cenę (nowy obecnie tylko coś koło 700zł) i fakt, że bardzo dobrze radzi sobie również z materiałami nieprzeźroczystymi jest to moim zdaniem bardzo dobra i nieduża inwestycja. Oczywiście dla amatora. Bardziej wymagającym pozostają niestety tylko specjalizowane, drogie skanery i bęben.

Domyślnie

no to moze pochwalisz się swoimi dokoaniami ?

Bywalec Awatar TomaszQ
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez satriani
    no to moze pochwalisz się swoimi dokoaniami ?
    tzn???
    Nie wiem jak?
    Piszesz o odbitkach ze slajdów. Mam Ci wysłać odbitki?
    W necie moje prace możesz zobaczyć na plfoto. Nick taki sam jak tu.
    Co prawda tam jest tylko jedna fotka skanowana Epsonem i to z podłego negatywu pt. Superia.
    http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=366200
    Pozostałe są albo skanowane bębnem albo z różniastych cyfrówek od D7i poprzez 300D do Ds'a.

Domyślnie

no no no a kolega taki skromny :wink:

kosmit007
    Guest

Domyślnie

właśnie zastanawiam się nad kupnem skanera do slajdów, tylko nie wiem jaki jest dobry????
    może doradzicie , który z oferowanych skanerów daje jakość podobną do zdjęcia zrobionego bezposrednio cyfrą???
    czy jest to możliwe?
    słyszałem że są dostępne skanery oferujące ze slajdów lepsza jakość niż zdjęcie z matrycy cyfrowej?????

[ Dodano: 15-10-2004 ]
    nie wiecie czy dobre są minolty??

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kosmit007
    właśnie zastanawiam się nad kupnem skanera do slajdów, tylko nie wiem jaki jest dobry????
    może doradzicie , który z oferowanych skanerów daje jakość podobną do zdjęcia zrobionego bezposrednio cyfrą???
    Generalnie Nikony rządzą w normalnym zakresie cenowym, jak Ci starczy kasy to nic lepszego nie znajdziesz w takim zakresie cenowym, z tym że samo kupno skanera to tylko połowa sukcesu. Skanować trzeba umieć...

Cytat Zamieszczone przez kosmit007
    ]
    nie wiecie czy dobre są minolty??
    Uchodzą za niezłe, ale są niżej notowane niż Nikony. BenQ jest też dobrze oceniany...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów