Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Wątek: B&W - pytanie

Początki nałogu Awatar SimOn!
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

Ja zazwyczaj korzystam z polecenia Calculations (Obliczenia) w menu Image (Obrazek).
    W oknie dialogowym które się pokarze widzisz Channels (Kanały) kolorowej fotki które są mieszane. Poeksperymentuj które kanały dają efekt którego szukasz.
    Potem przechodzisz sobie do pozycji Blending (Mieszanie) i znów patrzysz jaki efekt Ci pasuje.
    Koniecznie też poeksperymentuj z Ocapity (Krycie), ja nigdy nie stosuje 100%, zazwyczaj jest to około 70 do 85 % ale to zależy od zdjęcia, preferencji fotografa itd. itp.
    Naprawdę jest to świetna metoda dająca duże możliwości i wcale nie taka skomplikowana jakby mogła się wydawać.
    Na koniec pamiętaj by koniecznie w pozycji Result (Rezultat) zmienić na New Document (Nowy Dokument), bo inaczej nie uzyskasz nowej fotki a tylko chwilowo przeobrazisz wyjściową fote w b&w, a tak wyskoczy Ci nowe zdjątko już w wescji b&W.
    Potem jeszcze tylko Image -> Mode -> Grayscale (obrazek->tryb->skala szarości) i gotowe
    podpis...

Bywalec Awatar dgi
    Miasto
    Warszawa
    350D + KIT| BG-E3 | Tamron f2.8/28-75mm | Pentor f2.8/135mm | Porst f1.8/50mm
    http://photo.dario-g.com

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cóż, metoda, opisana przez piszczała, z mieszaniem kanałów jest skuteczna ale ja i tak będę się upierał że jak chcesz mieć dobre b&w, to najlepiej zrobić je na kliszy, odpowiednio dobranej do efektu, który zamierzasz osiągnąć.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Cóż, metoda, opisana przez piszczała, z mieszaniem kanałów jest skuteczna ale ja i tak będę się upierał że jak chcesz mieć dobre b&w, to najlepiej zrobić je na kliszy, odpowiednio dobranej do efektu, który zamierzasz osiągnąć.
    raz meteriał, a dwa filtry na szkło do BW, bez tego nie osiągniesz bardzo dobrych efektów w pracy na BW materiale
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

a chemia, papiery, odpowiednia obrobka pod powiekszalnikiem? u mnie dziala to w ten sposob ze cyfry uzywam niestety z koniecznosci do koloru i szybkiej pracy, a analoga dla przyjemnosci
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta
    raz meteriał, a dwa filtry na szkło do BW, bez tego nie osiągniesz bardzo dobrych efektów w pracy na BW materiale
    No rzeczywiście, zapomniałem dopisać Sam mam komplet, więc zdążyłem już zapomnieć że jest taki problem ;-)
    Niemniej nie do każdego zdjęcia b&w używam filtrów.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

zula
    Guest

Domyślnie

Jestem nową użytkowniczką i nie bardzo wiem gdzie znaleźć odpowiedź na moje pytanie, a ponieważ jest związane z B&W więc zadam je tutaj:
    Jak w Canonie S3 IS robić czarno - białe fotki?

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

zrób kolorowe i pozbądz się koloru w komputerze.
    to jest zdecydowanie lepsz opcja
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

zula
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta
    zrób kolorowe i pozbądz się koloru w komputerze.
    to jest zdecydowanie lepsz opcja
    Dzięki za odpowiedź
    A czy w tym aparacie jest wogóle możliwość robienia zdjęc B&W?

Domyślnie

Metoda bundy'ego daje spore możliwości. Właśnie przetestowałem.
    Dokładam sie do twierdzenia, że lepiej TO zrobić dopiero na kompie, inaczej w większości będą mierne efekty.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów