Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: B&W - pytanie

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nosorozec
    No wlasnie ja w kwestii filtrow Fredka M. - czy ktos moze posiada te pluginy i jest chetny pokazac wyniki? Najbardziej interesuje mnie:
    a/ portret
    b/ jakias reporterka lub street photo

Rgds,
    N.
    A o które akcje Fredka Ci konkretnie chodzi? Ja mam CS Sharpen Pro (dedykowany dla 20d), ISOX (odszumianie), Digital Velvia (symulacja wiadomo czego :-) ), BW Pro (konwersje do B&W - kiepskie IMO) i WebPresenter (skalowanie fot). W sumie używam tylko CS Sharpen'a do ostrzenia materiału wyplutego przez C1 :-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Coś już napisał Awatar nosorozec
    Miasto
    Torun

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy
    A o które akcje Fredka Ci konkretnie chodzi? Ja mam CS Sharpen Pro (dedykowany dla 20d), ISOX (odszumianie), Digital Velvia (symulacja wiadomo czego :-) ), BW Pro (konwersje do B&W - kiepskie IMO) i WebPresenter (skalowanie fot). W sumie używam tylko CS Sharpen'a do ostrzenia materiału wyplutego przez C1 :-)
    Jezeli moge to poprosze BW Pro i CS Sharpen Pro.

Rgds, N.
    350D + 24-70/f2.8L + EF 50mm/f1.8 + EF 85mm/f1.8 + 580EXII
    ---
    "Leica, schmeica. The camera doesn't make a bit of difference. All of them can record what you are seeing. But, you have to SEE." - Ernst Haas

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy

A ja po prosze DO Velvii i web presenter ....
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie B&W - lepszy i gorszy

Zdawałoby się, że zrobienie zdjęcia czarno białego, na kliszy, czy na cyfraku to sprawa prosta, zwaną skądinąd również bananową. Cyfra ma nam ułatwiać życie. Ja uważam, że jeśli chodzi o zdjęcia b&w jest wręcz przeciwnie - do kliszaka wystarczy zakupić illforda deltę i mamy piękne czarno-białe zdjęcia. Moje pytanie brzmi - jak to zrobić w cyfrze? Tak jak przeglądam zdjęcia na forach, widzę, że to co ja stosuje[skala szarości>auto poziomy] jest złym podejściem - nie potrafię osiągnąć efektu niektórych zdjęć nawet czasami bawiąc się krzywymi. W jaki sposób zrobić ładne zdjęcie b&w z kolorowego? Jakie techniki przy tym zastosować? Jakich narzędzi użyć? Z góry dzięki za odpowiedzi.
    Pozdr,
    Tomek
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Pod jakim hasłem szukałeś? Ja tradycyjnie nic znaleźć nie mogłem...
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

mieszanie kanalów i zabawa ze zmniejszeniem nasycenia czerwonego (domyślnie 100%) i dopelnienie do 100% niebieskim lub/i zielonym.
    Druga sprawa że można dla osiągnięcia właściewgo efektu lączyć warstwy z nasyconymi poszczególnymi kanalaki kolorystycznymi.
    Następnie zmiana w tryb lab, pozostawienie kanału jasność i co dodatkowo czasem poprawie ogolny wygląd przekonwertowanego BW
    nigdy natomiast nie uzywaj w cyfrze od razu zdjęcia w BW. Pozbawiasz sie możliwości pracy na kanalach kolorystycznych
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Z trybów filtrów w softwarze aparatu wogóle nie korzystam Aż taki żółtodziób ze mnie nie jest Dzięki za pomoc. Teraz mam zabawę na cały tydzień i święta z robieniem ładnych b&w Czy macie jeszcze jakieś inne techniki?

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mungo Zobacz posta
    hehe...pamiętałem, ze kiedyś w mojej galerii podawał linka do obróbki bw
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mungo Zobacz posta
    a swoja droga moze by zaprosic kogos do Szkoly Fotografii CB na wyklad o edycji B&W?

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów