Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: B&W - pytanie

Coś już napisał Awatar koyot77
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

tak jak pisał [piszczal] sam często korzystam z kanalu czerwonego, nie uzywam PSa lecz PSP i też pokombinowałem i efeky są ciekawe. Przy wołaniu detali z cieni troszkę jakośc leci ale no cóż.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie Konwersja RGB->B&W

Witam!

Szukałem na forum ale nie znalazłem(może nie umiem szukac, jeżeli tak to proszę aby moderatorzy przy zamykaniu tematu podali mi linki )
    Chciałem zapytac o metody konwersji zdjęc z RGB do B&W. Otóż jak i czym to robic żeby wyszło możliwie jak najlepiej, bo jak wiadomo przejście w PSie na grayscale oszołamiających efektów nie daje Jeden znajmy ostatnio mówił mi coś o bawieniu się na osobnych kanałach ale próbowałem to przełożyc na prace w PSie i chyba wychodzi na to, że go nie zrozumialem :-P Może używacie jakiś pluginów do PS(najlepiej darmowych :-P ) Albo jakieś specjale techniki(najlepiej opis krok po kroku, bo ogólnej istoty sprawy pracy na osobnych kanałach nie zrozumiałem właśnie :-P )
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Domyślnie

W najnowszym Camera Rawie jest plugin do BW, moim zdaniem dobry
    350D | 30D | 30D | 5D mkII
    Canon EF: 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 300/4 L IS | 17-40/4 L | 24-105/4 L

Uzależniony

Domyślnie

Dokładnie tak, jak napisał Diabel03, chociaż "plugin" to może nie najlepsze słowo.
    Klikasz po prostu w ACR zakładkę HSL/Grayscale potem zaznaczasz "Convert to Grayscale", a potem suwaczkami odpowiednich barw regulujesz odcienie - efekt jak zabawa na kanałach, ale prościej i przyjemniej się już chyba nie da.

EDIT:
    Chyba, że do dyspozycji ma się tylko JPG, albo potrzebny jest jakiś bardziej wymagający efekt, wtedy niestety cały PS się kłania, ale Soul_Man podał przydatny wątek.
    Ostatnio edytowane przez APP ; 12-07-2007 o 12:21

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Dzięki wielkie! Wątek podany przez Soul_Man bardzo mi się przydał, ponieważ nie pracuje na RAWach i znalazłem pasującą mi metodę :-D Myślę, że można zamknąc temat
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Początki nałogu Awatar crater

Domyślnie

ja robie to w nastepujacy sposob:

-przechodze do -> convert to grayscale
    -kopiuje warstwe
    -ustawiam ja na overlay
    -opacity i flow ustawiam odpowiednio okolo 70% i 80%
    -przechodze na nizsza warstwe i wtedy reguluje w levelach
    -ewentualnie koryguje krycie i wtapianie jeszcze raz

IMHO daje calkeim rpzyzwoite efekty

Kisstyla
    Guest

Domyślnie Zdjecia B&W - jak uzyskac efekt czystosci? :)

Witam

Od jakiegos czasu sie zastanawiam, czy masz moze jakas technike konwertacji zdjec kolorowych na czarno-biale?
    Otoz, gdy obrabiam zdjecia czesto efekt koncowy jest dla mnie niezadowalajacy. Z nastepujacych powodow:
    • Czarno bialy jest wlasciwie czarno-szaro-bialym. Odcien nie jest "czysty".

• Przy seriach jest to najbardziej widoczne. Kazde z nich subtelnie, lub mnie subtelnie rozni sie od poprzedniego... Bardzo mnie to irytuje, iz probuje uzyskac efekt jednolitosci.

Tutaj jest przyklad:

Inni na plfoto nie maja takiego problemu.
    Zarowno np. to zdjecie: http://plfoto.com/1542568/zdjecie.html jak i wszystkie czarno-biale sa bardzo do siebie zblizone.

Do B&W zwykle uzywam:
    curves, chanels, levels oraz rozne wariacje z Hue/Saturation

Dziekuje

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zakładam, że nie chodzi Ci o wygładzenie skóry, bo to temat nie związany bezpośrednio z B&W.

W poniższym poście, napisanym przez nieaktywnego już użytkownika tego forum jest punkt 5. dotyczący konwersji na B&W. Może jego metoda przypadnie Ci do gustu.

http://canon-board.info/showthread.php?t=25175

A tak to mniej więcej wygląda w praktyce, ale czy można powiedzieć, że jest czyściej...?
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 07-08-2008 o 14:34
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów