Niecały rok temu kupiłem na Amazon 2 x YN685 + YN622C TX + YN622C za $282. Dzisiaj ceny na Amazon są praktycznie takie same z tego co widzę.Czyli w Polsce z vatem to by było dzisiaj ok. 1360 PLN.

Nigdy w życiu jeszcze nie rozprułem paczki w obecności kuriera. Taki kierowca UPS zwykle zostawia paczkę na progu i jak mu się chce to naciska dzwonek. Kiedy ktoś dobiegnie do drzwi to widzi tylko dym z rury. Oczywiście kiedy wartość przesyłki to kilkaset $ albo więcej to trzeba podpisać ale wtedy pan kierowca sika po nogach żeby pobiec z powrotem do swojego pojazdu.

W przypadku zakupów przez Amazon.com nie ma potrzeby sprawdzania bo i tak można zwrócić nawet bez powodu, a jeżeli coś jest połamane czy nie działa to za darmo.

Na ebay natomiast jestem tyleż nabywcą co sprzedawcą więc mam co najmniej mieszane uczucia względem paypal. Nigdy nie oferuję żadnych możliwości zwrotu, chyba, że uznam swoją pomyłkę np. w opisie. Sam pakuję to co sprzedaję i jeżeli to przybywa do nabywcy uszkodzone, to winien może być ktokolwiek, tylko nie ja. Paypal (i ebay) jest coraz bardziej zorientowany na masowych sprzedawców, którzy oczywiście muszą, i powinni musieć, oferować zwroty. Ja na ebay zupełnie wykluczam duże firmy i tylko kupuję od prywatnych osób i drobnych sprzedawców.