Jaki filtr UV do Canon EF 16-35 mm f/2.8L II USM (średnica 82mm) polecacie? Canon mnie strasznie ogolił więc w cenie możliwie do 150 zł. Zależmy mi na wersji SLIM.
Myślałem o Cokin UV MC Pure Harmonie 82 mm . Ktoś miał z nim do czynienia?
Jaki filtr UV do Canon EF 16-35 mm f/2.8L II USM (średnica 82mm) polecacie? Canon mnie strasznie ogolił więc w cenie możliwie do 150 zł. Zależmy mi na wersji SLIM.
Myślałem o Cokin UV MC Pure Harmonie 82 mm . Ktoś miał z nim do czynienia?
Fotoreporter
"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."
nie mialem do czynienia z tymi Cokinami, sam od niedawna kupuje UV-ki Haidy, i to ma bardzo cieniutka oprawke, dobrze sie czysci i optycznie jest w porzadku. na Amazonie srednica 82mm jest w cenie okolo 150PLN: https://www.amazon.de/Slim-PRO-Multi...=haida+uv+82mm
ale nie wiem jak z wysylka do PL. rozejrzyj sie moze ktos w PL to sprzedaje, cena powinna byc podobna jak nie nizsza.
Dzięki!Poszukam!
![]()
Fotoreporter
"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."
Ja mam ten filtr nakręcony na EF 16-35 mm f/4L IS USM. Nie zauważyłem aby gwałcił kolory więc jest OK. Minusy? Raczej na niego już się nic więcej nie nakręci (chyba że kolejny filtr z tej serii czyli polaryzacyjny ale nie jestem tego pewny na 100%) bo gwint delikatnie mówiąc nie wygląda zbyt bogato. Jak już się ten filtr spasuje z obiektywem to trzeba się później dobrze przyłożyć do odkręcania gdyby zaszła taka potrzeba (nie ściskać na chama, dłonie lepiej żeby były suche) bo jest tak cienki że w sumie nie za bardzo jest za co go złapać.
Tak to wygląda:
A gdzie Ty będziesz ganiał z tym założonym filtrem ??? Jeśli do blokowania promieni ultrafioletowych to raczej na nizinach nie skorzystasz z tego dobrodziejstwa .No chyba że do ochrony przedniej soczewki, to można z tym polemizować .
Ja używam Marumi WPC na tym obiektywie i jestem z niego zadowolony.
R3 + RF85LDS
Jestem fotoreporterem, nie wyobrażam sobie nie mieć nakręconego filtra UV na obiektyw. Oczywiście nie dlatego, żeby chronił przed promienioweniem UV (w druku gazetowym nie ma to najmniejszego znaczenia, zresztą zastanawiam się czy gdziekolwiek ma). Tylko do ochrony przedniej soczewki przed różnego rodzaju przedmiotami,które lubią w nią uderzaćTen Cokin wygląda fajnie!
Fotoreporter