Pokaż wyniki od 1 do 10 z 250

Wątek: Canon 135mm f2 L Opinie

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Jedna wada - brak IS.
    Druga - brak pełnego uszczelnienia (w końcu L-ka i kosztuje niemało).
    Trzecia - jak dla mnie - wolałbym średnicę filtra 77mm bo mam już takie dwa obiektywy.
    1. brak IS przy portretówce i stałce to norma.Nie znam Elki stałoogniskowej od
    @ 14 do @ 135 która ma IS.
    2.Mam uszczelniony aparat i obiektywy ale jak ślicznie to okreslił Gietrzy:
    Gdy wieje,gdy plaża,pojazdy,deszcz lub inna plaga stosuję hipermarket.

3. No, przy dobrym sprzęcie cena filtra jest pomijalna, a średnica jest przecież narzucona przez swiatło obiektywu i prawa fizyki.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 17-10-2008 o 14:45

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    1. brak IS przy portretówce i stałce to norma.Nie znam Elki stałoogniskowej od
    @ 14 do @ 135 która ma IS.
    2.Mam uszczelniony aparat i obiektywy ale jak ślicznie to okreslił Gietrzy:
    Gdy wieje,gdy plaża,pojazdy,deszcz lub inna plaga stosuję hipermarket.

(...)
    .
    IS na pewno by nie zaszkodził. Portretówka czy nie, szkło ma ponad 100mm i na pewno czasem moze być przydatny. Poza tym nie tylko portrety można tym robić.
    Ja bym się z IS cieszył nawet przy 50mm, a co dopiero przy 135mm. Cóż, IS do wszystkich szkieł (także portretówek) daje tylko Sony, Olympus i Pentax/Samsung. W body...
    Tylu przecież wyczekuje L-ki 24-70mm z IS-em...
    Może to norma, ale wolałbym żeby normą był IS niż jego brak.

Uszczelnienia też by nie zaszkodziły. Reklamówka ani uroku, ani komfortu nie doda. Uszczelnienia pomogą i na deszcz, i na kurz, i trudniej będzie jakimś pyłkom dodstać się do środka. Uszczelniony obiektyw dłużej posłuży, nawet gdy właściciel zmieni kilka generacji body. A jak wspomniano już Olka E3 - Zuiko uszczelnia wszystkie obiektywy ponad budżetową klasę, i swoje dostępne cenowo PRO i TOP PRO (które odpowiadają mniej więcej jasnym L-kom).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

IS na pewno by nie zaszkodził. Portretówka czy nie, szkło ma ponad 100mm i na pewno czasem moze być przydatny. Poza tym nie tylko portrety można tym robić.
    Ja bym się z IS cieszył nawet przy 50mm, a co dopiero przy 135mm. Cóż, IS do wszystkich szkieł (także portretówek) daje tylko Sony, Olympus i Pentax/Samsung. W body...
    Tylu przecież wyczekuje L-ki 24-70mm z IS-em...
    Może to norma, ale wolałbym żeby normą był IS niż jego brak.

Uszczelnienia też by nie zaszkodziły. Reklamówka ani uroku, ani komfortu nie doda. Uszczelnienia pomogą i na deszcz, i na kurz, i trudniej będzie jakimś pyłkom dodstać się do środka. Uszczelniony obiektyw dłużej posłuży, nawet gdy właściciel zmieni kilka generacji body. A jak wspomniano już Olka E3 - Zuiko uszczelnia wszystkie obiektywy ponad budżetową klasę, i swoje dostępne cenowo PRO i TOP PRO (które odpowiadają mniej więcej jasnym L-kom).
    O jejku jaki problem.Można kupic Olka ,Zuiko mniej więcej odpowiadajace elkom.Mozna zamontowac ISO w jasnej stałce Czemu posłużą uszczelki na plaży w wietrzną pogodę?.Chyba pora zamilknąć panie janmar..

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    O jejku jaki problem.Można kupic Olka ,Zuiko mniej więcej odpowiadajace elkom.
    Olek to jedna wielka bujda na resorach jak przychodzi co do czego. Ciekawe jaki obiektyw byś zaproponował zamiast 135/2.0? O korpusach nie wspomnę...

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    dostępne cenowo PRO i TOP PRO (które odpowiadają mniej więcej jasnym L-kom)
    Zwłaszcza TOP PRO są i dostępne i cenowo W dodatku z motorkiem bzyt-bzyt
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 18-10-2008 o 13:54 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Olek to jedna wielka bujda na resorach jak przychodzi co do czego. Ciekawe jaki obiektyw byś zaproponował zamiast 135/2.0? O korpusach nie wspomnę...

Olek cierpi z powodu małej matrycy (z APS-em jeszcze może wojować, ale FF to już inna liga), jednak obiektywy są nie najgorsze. W portretowym zakresie jednak na razie ma dziurawo, mimo to 50mm f/2 macro daje niezłe wyniki, podobnie 150 f/2 (cenowo nie najgorsze, biorąc pod uwagę zakres i swiatło). I z uwagi na mniejszą matrycę i jakość obiektywów, topowe zoomy można stawiać przeciw stałkom (35-100 f/2 choćby).

Ale nie o to chodzi. Po prostu chciałbym IS do canonowego 135 f/2. Skoro 24-105 f/4 dostał IS, to przy ogniskowej 135mm nie zaszkodziłoby.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta

Nie zrozumieliśmy się.135/2 to ideał.Mam i nie zamienię na nic.[Mialo być ironicznie a wyszło jak wyszło]Korpusu jaki mam też nie zmienię

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Sample i wrazenia z uzywania 135mm + TC x1.4/2.0

Czy jaka dobra dusza posiada razem z tym szklem w swoim zestawie TC x1.4 lub x2?

Chcialbym bardzo zobaczyc jakosc i obrazowanie oraz bokeh tego szkla na pelnej dziurze - najlepiej gdyby to byla pelna klatka.

Jesli jest taki szczesciarz z tym zestawem - to poprosze tez o pare uwag jak sie sprawuje szklo, jak z af'em, predkoscia.

Szukalem na forum, ale nie znalazlem, wiem ze to pytanie kiedys juz od kogos padlo, ale odpowiedz chyba nie.

Moze jakies linki jesli ktos ma?

Coś już napisał

Domyślnie

Tez sie zastanawiam nad takim zestawem...Poki co czytam to:

http://forums.dpreview.com/forums/re...5&changemode=1

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    Czy jaka dobra dusza posiada razem z tym szklem w swoim zestawie TC x1.4 lub x2?

Chcialbym bardzo zobaczyc jakosc i obrazowanie oraz bokeh tego szkla na pelnej dziurze - najlepiej gdyby to byla pelna klatka.

Jesli jest taki szczesciarz z tym zestawem - to poprosze tez o pare uwag jak sie sprawuje szklo, jak z af'em, predkoscia.

Szukalem na forum, ale nie znalazlem, wiem ze to pytanie kiedys juz od kogos padlo, ale odpowiedz chyba nie.

Moze jakies linki jesli ktos ma?

Uprawnienia umieszczania postów