Zgadza sie, po to zreszta jest dział KUPIE :smile:Zamieszczone przez zanussi
Zgadza sie, po to zreszta jest dział KUPIE :smile:Zamieszczone przez zanussi
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/698076
Widać co prawda syfiaste ostrzenie DPP, ale mimo wszystko szacuneczek dla tego prawie 13-latka
Zakładając, że 5DII i III będą miały dwuletnie cykle to szkiełko spokojnie wytrzyma 17 lat - impressive
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 17-10-2008 o 12:59 Powód: merge threads
ale mowisz o calym kadrze?
ja bym chyba nie przesadzal z ocenianiem ostrosci szkla na podstawie tak malej wgladowki. zwlaszcza w kontekscie tylu megapikseli co w 50D
zerknij na powiekszenie 100%. tam fajnie widac szczegolowosc obrazu 50D, ktory jak cropa i 15Mpix wyglada zupelnie niezle.
Sprzedalem 135L bo nie lezy mi niestety ogniskowa. ALe wlasnie ostatnio postatnowilem zrobic troche odbitek domowych i przegladalem pliki. na f/2 to szklo daje takie rezultaty ze niespecjalnie jestem sobie wstanie wyobrazic ze cos moze byc ostrzejsze. Biorac pod pozostale cechy tego szkla jest to jedyne szklo wsrod wszystkich szkiel w jakimkolwiek systemie ktore nie posiada ZADNEJ WADY.
- swietna ostrosc na od f2 od srodka po brzeg (podobno nawet z TCx2)
- znikome CA
- swietny bokeh
- swietne kolory i kontrasty
- swietna praca po swiatlo
- nieprzeszkadzajace winetowanie
- swietne AF (jeden z lepszych u C)
- swietna obudowa
- umiarkowana cena.
tylko ta ogniskowa....
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
mowie o cropie oczywiscie, wyglada jak z kompakta gdzie widac taki nienaturalny cyfrowy szum i przeostrzenie,
ostrosci szkla nie oceniam, zreszta mam 135L i szklo uwazam za rewelacyjne
oceniajac jakis obraz nie patrze czy to crop i ile ma Mpix, obraz to obraz, oczwiscie w tym przypadku niewiele wiemy, jak zdjecie bylo wywolywane itd,
inna sprawa ze troche przeraza mnie fakt, ze nie widzialem jeszcze ladnych obrazkow z 50D i 5Dmk2, wszystkie jakies nienaturalne i za bardzo ostrzone cyfrowo, albo (5dmk2) dziwnie malo szczeglowe
1. brak IS przy portretówce i stałce to norma.Nie znam Elki stałoogniskowej od
@ 14 do @ 135 która ma IS.
2.Mam uszczelniony aparat i obiektywy ale jak ślicznie to okreslił Gietrzy:
Gdy wieje,gdy plaża,pojazdy,deszcz lub inna plaga stosuję hipermarket.
3. No, przy dobrym sprzęcie cena filtra jest pomijalna, a średnica jest przecież narzucona przez swiatło obiektywu i prawa fizyki.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez janmar ; 17-10-2008 o 14:45