Strona 6 z 24 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 250

Wątek: Canon 135mm f2 L Opinie

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    1. brak IS przy portretówce i stałce to norma.Nie znam Elki stałoogniskowej od
    @ 14 do @ 135 która ma IS.
    2.Mam uszczelniony aparat i obiektywy ale jak ślicznie to okreslił Gietrzy:
    Gdy wieje,gdy plaża,pojazdy,deszcz lub inna plaga stosuję hipermarket.

(...)
    .
    IS na pewno by nie zaszkodził. Portretówka czy nie, szkło ma ponad 100mm i na pewno czasem moze być przydatny. Poza tym nie tylko portrety można tym robić.
    Ja bym się z IS cieszył nawet przy 50mm, a co dopiero przy 135mm. Cóż, IS do wszystkich szkieł (także portretówek) daje tylko Sony, Olympus i Pentax/Samsung. W body...
    Tylu przecież wyczekuje L-ki 24-70mm z IS-em...
    Może to norma, ale wolałbym żeby normą był IS niż jego brak.

Uszczelnienia też by nie zaszkodziły. Reklamówka ani uroku, ani komfortu nie doda. Uszczelnienia pomogą i na deszcz, i na kurz, i trudniej będzie jakimś pyłkom dodstać się do środka. Uszczelniony obiektyw dłużej posłuży, nawet gdy właściciel zmieni kilka generacji body. A jak wspomniano już Olka E3 - Zuiko uszczelnia wszystkie obiektywy ponad budżetową klasę, i swoje dostępne cenowo PRO i TOP PRO (które odpowiadają mniej więcej jasnym L-kom).

Zablokowany

Domyślnie

Richie pracował 135L z extenderem. Z tego, co wiem od niego, wyniki były zadowalające.

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Richie pracował 135L z extenderem. Z tego, co wiem od niego, wyniki były zadowalające.
    Potwierdzam.Pracowałem takim zestawem na 5D i moja opinia jest taka.Do pracy z extenderem przysłonę należy przymykać gdyż na minimalnym f4 jakie daje tandem 135L + TCx2 jest lekko mydlane.Przymknięcie do f4,5 już polepsza sprawę a dalsze przymykanie dodatkowo poprawia efekt.

Jeśli miałbym doradzić to chyba lepiej zaopatrzyć się w TCx1,4.Ok 190mm + minimalna przysłona f2,8 oraz lepsza jakość optyczna bardziej się przydadzą.

Oto link do kilku fotek wykonanych 5D + 135L + TCx2.Dla porównania efektu są też te same kadry z samym 135L .Zdjęcia wywołane z RAW, nie ostrzone i zmniejszone do 3000x2000.

5D + 135L + TCx2
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

ja ma też taki zestaw tzn. 135 z tc x 1.4 kenko - na szybko nie znajdę zdjęć bo zmieniłem kompa ale taki tandem bardzo dobrze pracuje - zarówno na 40d jak i na 5D spadek szybkości jest niezauważalny, optycznie też jest bardzo ok.. ja za to chętnie bym porównał taki zestaw z canonem 200/2.8
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    ja ma też taki zestaw tzn. 135 z tc x 1.4 kenko - na szybko nie znajdę zdjęć bo zmieniłem kompa ale taki tandem bardzo dobrze pracuje - zarówno na 40d jak i na 5D spadek szybkości jest niezauważalny, optycznie też jest bardzo ok.. ja za to chętnie bym porównał taki zestaw z canonem 200/2.8
    200/2.8 to prawie 135/2, a to prawie to różnica w jasnościach, reszta czyli IQ takie jak ze 135-tki, więc chyba nie ma co porównywać 135+tc, bo taki zestaw z dwusetą przegra w przedbiegach.
    PozdRufka
    Flowenol
    -------------------------------------------------------------
    Life is too short for reading MTF charts.
    Craig16229

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Thumbs up

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Dobre linki powyzej - dzieki Richie i Bartmika.
    Tez myslalem o 1.4 - chcialem uzyskac na ff cos w okolicach 200mm.

Arturs - wlasnie w linku podanym przez Bartmike jest wiecej dyskusji na temat wyzszosci jednego obiektywu nad drugim - rowniez z linkami do zdjec wykonancyh na roznych przyslonach 200 2.8 II. Nie ma tam w sumie za wiele linkow, ale cos znajdziesz.
    Jest link do porownania 135 na f2 do 200 na 2.8.

Zablokowany

Domyślnie

Ja właśnie zastępuję swojego 70-200L tytułową 135-tką. Docelowo pewnie jeszcze wzmocnioną konwerterem 1,4. Podzielę się uwagami jak oba elementy do mnie dotrą.

Zablokowany

Domyślnie

Ja z całą pewnością kupię do niego 1,4. 135 docelowo to za krótko do niektórych zastosowań. Na co dzień oczywiście gołe szkło.

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

himi - ja się z tym szkłem bujam tak jak ty z 17-40 :-)
    Mam już czwarty egzemplarz - za każdym razem jak się pozbędę tego szkła (bo niby większość czasu leży w plecaku itp.), to otwieram kompa i spoglądam na fotki nim zrobione... wtedy trafia mnie szlag i kupuję następne, bo takiej plastyki nie udaje mi się uzyskać w żadnym obiektywie
    To jest geniusz w stajni canona.

Zablokowany

Domyślnie

Ha Ma się te słabości, ale mój 16-35 leczy mnie z tęsknoty za 17-40

Strona 6 z 24 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów