zaden zoom nie zastapi stalek
gdzies na CB byla fajna fota - porownanie 70-200/2.8, 200/2.8 i 135/2 na puszkach zywca. zoom "lekko" odstawal![]()
zaden zoom nie zastapi stalek
gdzies na CB byla fajna fota - porownanie 70-200/2.8, 200/2.8 i 135/2 na puszkach zywca. zoom "lekko" odstawal![]()
ktore? te z postu #18 napewno nie, te z postu nr #13 rowniez nie... zamiast 85/1.8 135/2 i 200/2.8 ... zakres niby ten sam... ale ja mam stalki ;-)... dla mnie sa mimo wszystko wygodnijesze...Zamieszczone przez janfosz
EDIT: foty byly w watku o MTF wraz z ankieta ;-)
Ostatnio edytowane przez Jac ; 02-05-2006 o 20:18
A po co nowa sztuka 85/1.2. Z tego co wyczytalem roznica w AF i jakosci obrazu jest kosmetyczna. A teraz wlasnie mkI mozna tanio trafic np. za 700$ ;-)) - komus sie udalo.Zamieszczone przez Jac
http://cgi.ebay.com/CANON-LENS-EF-85...QQcmdZViewItem
oj tam, przeciez rozmawiamy o zestawie "naj" wiec tylko mkIIZamieszczone przez szwayko
;-) taniej to mozna wiele kupic a lepiej?
Akurat roznic w jakości obrazu między 85L i 85LII trudno by Ci było się dopatrzyć
Przynajmniej w moim egzeplarzu z ktorego zdjęcia porownalem miesiąc temu z nową 85-ka Pstryka.
W 85 II jest szybszy AF w trybie AI Servo (akurat dla mnie to ma znaczenie przy psich sportach w hali) i bardziej okrągle bliki w rozmyciu tła, widoczne od mniej więcej f1.6-1.8 do f 2.5, związane z bardziej "okrągłą" przysloną.
Kontrast, ostrośc - identyczna. W trybie One Shot poprawa AF jest znikoma.
Ot, wszytko. W CA roznic rownież nie zauważylem.
Ale oczywiscie jesli bierze sie całokształt (nieco szybszy AF, współpraca z TTLII, Circular Apreture) a nie tylko jakość optyczną, to oczywiscie "naj" jest85L II
pozdrawiam
Amber
Wind i ...ciągłe wydatki...
no wlasnie, jesli cos ma byc naj to naj jest MKII, MKI jest milimetr z tylu ale jednak z tylu...Zamieszczone przez Amber
![]()
A jak porównacie Szkło EF 100mm f2 USM do 135 F2 L ? Jest ktoś kto ma obydwa
100/2 to dobry lens, ale bez szczególnych rewelacji - to mogę powiedzieć z własnego doświadczenia.
Za to jak patrzę na zdjęcia z 135 (niestety nie moje) to widzę znaczną różnicę (in plus ofkorz).
DSLRs & lenses
Można w Warszawie lub okolicach gdzieś "pomacać" (najlepiej w sklepie)
tego typu obiektywy (EF100 f2, EF135L f2)?
Giełda fotograficzna w klubie Stodoła