To mi właśnie temat zadałeś czym wyczernić... kleić czarne matowe płótno czy np sprey gumowy czarny mat - mam takim stolik pokryty na balkoniePomysły może bez sensu ale jak głupie i działa to nie jest głupie:P
To mi właśnie temat zadałeś czym wyczernić... kleić czarne matowe płótno czy np sprey gumowy czarny mat - mam takim stolik pokryty na balkoniePomysły może bez sensu ale jak głupie i działa to nie jest głupie:P
JEST: 1Dmk4, S50/1.4, C85/1.8 ,C17-40L/4 ,S70-200/2.8II
BYŁO: Smena8M,Kodak,C30D,C7D,C17-85/4-5.6 IS,T17-50/2.8 VC,C70-300/4-5.6 IS,C70-200L/4,C70-200L/2.8,S18-35/1.8 A,S100-300f/4,C24-105L/4, C200L/2.8 II
Szukasz opinii o sprzęcie jaki miałem/mam - śmiało, chętnie pomogę
Ja mam srebrne i nic się nie odbija. Tyle samo srebrnego adaptera jest w środku aparatu, co srebrnego oryginalnego mocowania.
Srebrne są wykonane z żółtego mosiądzu, ale są srebrne, bo są chromowane.
Tato, co to są te czerwone kulki?
To są czarne jagody.
A dlaczego są czerwone?
Bo są jeszcze zielone.
A kiedy będą czarne?
Jak będą niebieskie.
Dzięki za odpowiedź. Znalazłem ciekawy wpis na innym forum: An illustrated review of some M42-EOS adapters (Page 1) - Manual Lens: Usage - Manual Focus Forum a w nim kryteria do wyboru adaptera:
Oraz kilka opinii na temat czarnych/srebrnych adapterów wyrwanych z kontekstu:- tight fit on camera
- tight fit on lens
- correct thickness (for M42 to EOS: 1,46 mm or slightly below) and perfect flatness
- top of lens at the top of the camera
- stop screw working
- quality material
- NO ring (or ridge) that pushes down the aperture pin
The "blackness" of the adapter is a criteria tho; a shiny adapter in the body MIGHT create internal reflections in the body and lower contrast overall..For the blackness, when the lense is screwed on the adapter there is not a lot of the adapter still exposed to light, but it may be a criteria.Niestety na część pytań nadal nie znajduję odpowiedzi :/it's not difficult to paint internal of 'metal' adapter with a black felt-tip pen
Ostatecznie zapewniany przez sprzedawcę, że srebrny adapter nie ma wpływu na odbicia a jednocześnie gość twierdził, że srebrny jest dużo trwalszy od czarnego aluminiowego, zdecydowałem się na poniższy adapter:
ADAPTER CANON M42 POTWIERDZENIE AF PROGRAM EMF HQ (6570543481) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Mogę potwierdzić, że jest on kompatybilny z 80D, ostrzy na nieskończoność. Programowanie jest na tyle skomplikowane, że nie wiem czy będzie mi się chciało z tej funkcji korzystać![]()
Po dłuższym korzystaniu z adaptera chciałbym uzupełnić informację na jego temat.
Z 40D działa póki co bez problemów zarówno z włączonym jak i wyłączonym Live View.
Z 80D:
- przy wyłączonym Live View działa póki co bez problemów,
- w trybie Live View wywala błąd w sytuacji ustawienia w aparacie przesłony innej niż minimalna tj.:
* w trybie M i A trzeba pamiętać by mieć ustawioną w aparacie przesłonę minimalną (fabrycznie adapter zaprogramowany jest na 1.4)
* z trybu T i P lepiej nie korzystać bo jeśli aparat ustawi przesłonę inną niż minimalną to wywali następujący błąd:
Err 01 Błędny transfer sygnałów obiektyw - aparat. Wyczyść styki na obiektywie i aparacie.
Jest to trochę irytujące bo trzeba pamiętać o korzystaniu z odpowiednich trybów i odpowiednim ich ustawieniu a jak się o tym zapomni to trzeba poczekać aż minie komunikat błędu, na nowo odpalić LV co trochę spowalnia pracę. Na 40D z poprzednim adapterem z manualnymi obiektywami korzystałem głównie w trybie P i to mi się sprawdzało i do tego się przyzwyczaiłem. Niestety teraz muszę sobie na nowo wypracować nawyki w przypadku pracy na 80D.
Ostatnio edytowane przez fristajlor ; 06-11-2016 o 11:48
czy możesz zdradzić w jaki sposob w canonie sie programuje ? mam troche inny adapter ale chyba programowalny bo mam w exifie 1501 mm .. chyba jakos sobie przypadkiem przestawielm ipotrzebuje pomocy bo mi szaleje stabilizacja (akurat w olku i panasonicu - ale tam uzywam przez wiltroxa wiec pewnie latiwej to zrobic przez canona)