Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Adapter M42 z dandelionem - jaki?

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Adapter M42 z dandelionem - jaki?

Cytat Zamieszczone przez fristajlor Zobacz posta
    Mogę potwierdzić, że jest on kompatybilny z 80D, ostrzy na nieskończoność. Programowanie jest na tyle skomplikowane, że nie wiem czy będzie mi się chciało z tej funkcji korzystać
    Po dłuższym korzystaniu z adaptera chciałbym uzupełnić informację na jego temat.

Z 40D działa póki co bez problemów zarówno z włączonym jak i wyłączonym Live View.

Z 80D:
    - przy wyłączonym Live View działa póki co bez problemów,
    - w trybie Live View wywala błąd w sytuacji ustawienia w aparacie przesłony innej niż minimalna tj.:
    * w trybie M i A trzeba pamiętać by mieć ustawioną w aparacie przesłonę minimalną (fabrycznie adapter zaprogramowany jest na 1.4)
    * z trybu T i P lepiej nie korzystać bo jeśli aparat ustawi przesłonę inną niż minimalną to wywali następujący błąd:

Err 01 Błędny transfer sygnałów obiektyw - aparat. Wyczyść styki na obiektywie i aparacie.

Jest to trochę irytujące bo trzeba pamiętać o korzystaniu z odpowiednich trybów i odpowiednim ich ustawieniu a jak się o tym zapomni to trzeba poczekać aż minie komunikat błędu, na nowo odpalić LV co trochę spowalnia pracę. Na 40D z poprzednim adapterem z manualnymi obiektywami korzystałem głównie w trybie P i to mi się sprawdzało i do tego się przyzwyczaiłem. Niestety teraz muszę sobie na nowo wypracować nawyki w przypadku pracy na 80D.
    Ostatnio edytowane przez fristajlor ; 06-11-2016 o 11:48

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów