Cześć. Polecilibyście mi jakiś program w którym otworze pliki RAW (.cr2), będę w stanie w nim przeprowadzić podstawową obróbke (zmiana nasycenia barw) oraz potem poprostu zapisać w jpgu. Najlepiej, żeby był on darmowy. Z góry dzięki
Cześć. Polecilibyście mi jakiś program w którym otworze pliki RAW (.cr2), będę w stanie w nim przeprowadzić podstawową obróbke (zmiana nasycenia barw) oraz potem poprostu zapisać w jpgu. Najlepiej, żeby był on darmowy. Z góry dzięki
masz na płycie od aparatu, albo ciągnij ze strony canona
SONY
Aparat kupiłem używany i sprzedawca sam takiej płytki nie miał. A aparat to canon 400d i na stronie canona nie ma żadnych programów zgodnych z moim
Dpp na stronie canona
Jak podasz serial number puszki to ściągniesz co potrzebne
Potrzebujesz wspomnianego DPP w odpowiedniej wersji.
O ile masz peceta z Win(dą): na początek http://web.canon.jp/Imaging/sdl/data/dpp100-e.exe (to program instalacyjny chyba pierwszej wersji). Po zainstalowaniu ściągasz aktualizację ze strony Canona, ale do wersji 3.cośtam i instalujesz. DPP w wersji 4.cośtam nie czyta plików ze starszych aparatów, być może nie odczyta tez z Twojego 400d.
Nie wiem jak się ma ten DPP do DXO czy photoshopa LR ale mnie się podoba bo całkiem fajnie podciągnąć można jakość bez znajomości i umiejętności w tym temacie.
FastStone Image Viewer
DPP Canona - na 400d bardzo ładne kolory wychodziłyLR niby miał wtedy więcej suwaków i opcji, ale obrazek z tych (dziś) starych 8-bitowych rawów wywołanych w DPP był genialny
Ciągle używam DPP do selekcji, ułożenia i przenumerowania plików. Czasami dla fun-u coś obrobię. Bardzo duży sentyment mam do tego softu![]()
Miłego dniamoja www