Zamieszczone przez
the.watcher
Lampy systemowe są słabe do modyfikatorów, więc na Twoim miejscu poszedłbym w mocniejsze lampy akumulatorowe. Z budżetowych rozwiązań Phottixa Indra mogę Ci polecić, działa zarówno w TTL jak i HSS, nada się do doświetlania pomieszczeń i zdjęć w pełnym słońcu w plenerze. Fajna uniwersalna lampka i za pół ceny Profoto. Jeszcze bardziej budżetowo (pół ceny phottixa), to np. Jinbei HD600/Discovery i podobne wynalazki ale już tylko w manualu (z HSS). Systemowych nie polecam. Mam Canona 580 II, Yongnuo 565 i Metza 58 AF2. Jeśli już bardzo muszę użyć systemowej, to najchętniej Metza...
Ze szkłami jest większy problem, bo wg mnie nie ma jednego uniwersalnego. Zależy ile jest miejsca na odejście, ile na ustawienie grupy na szerokość, a ile na głębokość (np. schody). Dodatkowym problem z dużymi grupami na szerokich szkłach jest perspektywa, która powoduje że głowy w pierwszym rzędzie są wielokrotnie większe niż te z tyłu. Lepiej odsuwać się i dobierać dłuższe szkło, np. 35 lub nawet 50 tak żeby wszyscy mieścili się w głębi ostrości. (Na początek kalkulatorek DOF w telefonie może Ci bardzo pomóc).
Tak jak pisał ktoś wyżej, specjalnie jasne szkło do grup nie jest potrzebne, to nie portret, płytka GO nie jest atutem. Zastanowił bym się nad 16-35 Mark III, a jak nie ten budżet to ze dwie-trzy stałki, np. 20, 24 i 35 mm.
Z Sigmami jest ten problem, że co ostatnio nowa pucha wychodzi, to AF lami i przez jakiś czas masz manualne szkło... ;-)