Cytat Zamieszczone przez Shyshka Zobacz posta
Ostatnio kupiłem używanego canona 400d z wymienionym filtrem baadera do astrofotografii, ale oprócz tego chciałbym robić zdjęcia w domu. Na automatycznym ustawieniu balansu bieli zdjęcia wychodzą mocno czerwone. Po ustawieniu na światło żarówkowe raz zdjęcia wychodzą dobrze a nieraz są jakby zrobione na auto. Bawiłem się czasem naświetlania, przysłoną ale nie udało mi się znaleźć jak najbardziej optymalnych ustawień. Czy mógłby mi ktoś pomóc jak zrobić, żeby te zdjęcia wychodziły w normalnych barwach. Jest to moja pierwsza lustrzanka w życiu i nie mam zbyt dużego doświadczenia.
Najtańsza opcja:

Poznaj balans bieli i zapanuj nad kolorami zdjęcia

Droższa opcja:

Kupujesz sobie ExpoImaging ExpoDisc 2.0 77mm filtr balansu bieli - Kalibratory kolorów - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl Są dwie wersje, "do obiektywów o średnicy filtra do 77mm" i "do obiektywów o średnicy filtra do 82mm" co się kompletnie kupy nie trzyma (patrz opinia od Marcin czyli moja dla wersji 77mm) więc moim zdaniem lepiej kupić sobie wersję 82mm bo jest bardziej uniwersalna. No chyba że się używa tylko obiektywów o małej średnicy to można pozostać przy wersji 77mm.

Najdroższa opcja przywracająca do życia AWB:

Astronomik OWB CCD-Filter

Astronomik OWB (Original White Balance) clip-in filter (Astronomik), will allow the camera to be used in the fully automatic mode, just as it was before modification.
Po zamocowaniu tego filtra nie można używać obiektywów z mocowaniem EF-S.

Podejrzane pod adresem Shooting with Modified DSLR Cameras - Sky & Telescope