Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Komunia - problem z lampą

Mieszany widok

Miasto
    Łódź

Unhappy Komunia - problem z lampą

Cześć
    Obejrzałam sobie większość postów dotyczących robienia zdjęć w kościele .
    Teraz moje dziecko będzie przystępowalo do piereszej komuni i robię próbne zdjęcia na ich próbach w kościele . Kościół jest bardzo ciemny , ustawienia aparatu to ISO 200 a ustawienia lampy 1/3 zoom 17mm a jak z tym "mlecznym kondonikiem" to 28mm. I NIESTETY WSZYSTKIE BIALE RZECZY NA DZIECIACH SA PRZEŚWIETLONE , zato kościół jest dobrze doświetlony . Co robię źle ??

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cinek472
    Cześć
    Obejrzałam sobie większość postów dotyczących robienia zdjęć w kościele .
    Teraz moje dziecko będzie przystępowalo do piereszej komuni i robię próbne zdjęcia na ich próbach w kościele . Kościół jest bardzo ciemny , ustawienia aparatu to ISO 200 a ustawienia lampy 1/3 zoom 17mm a jak z tym "mlecznym kondonikiem" to 28mm. I NIESTETY WSZYSTKIE BIALE RZECZY NA DZIECIACH SA PRZEŚWIETLONE , zato kościół jest dobrze doświetlony . Co robię źle ??

lampke masz zewnętrzną ..??

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Co za lampa? I jak ustawiona? Bo nie kumam.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Sigma Ef-500 Dg Super Aparat Canon 350d
    Ustawienia Lampy :tryb M , Moc Flash-a 1/3 , Zoom 28mm , Na Lampe Mam Założony Taki Plaskikowy Kondonik Nie Wiem Jak To Sie Fachowo Nazywa , 1hz I Chyba To Wszystko Co Do Ustawień Lampy

Domyślnie

Po co na Manual? Ustaw normalnie lampę na E-TTL zwiększ w zalezności od potrzeb 2/3 lub jeden kompensacje ekspozycji; aparat na manual jakieś : czas 1/50 przeslona 5,6 (Cirka ebaut) i celuj "środkiem" w białe. A jeżeli to zawiedzie 9choć nie porzypuszczam) zablokuj ekspozycje dla blysku na bialej sukience i wszystko bedzie grało!!!

Uzależniony

Domyślnie

może dużo jest dzieci w ciemnych garnitukach?
    nie znam tej lampki ale ja z 350D plus 580ex przeważnie robie tak:
    lampa E-TTL i -1/3 jesli dużo czerni..
    aparat:
    >1/40 lub 1/50
    >f 3.5 do 5.6 w zależności od potrzeb
    >iso 400
    >centralnie ważony
    i powinno być dobrze
    Heniek

Pełne uzależnienie Awatar Venio
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

tak jest czasami jak sie mierzy swiatło na garniturki. Staraj sie punktowo ustawiac ostrosc na twarz albo w cos jasnego walic FEL

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Skoro lampę masz ustawioną na manual, to zupełnie normalne, że dostajesz takie efekty :-) Lampa powinna być w trybie E-TTL a aparat może być na M i wtedy w aparacie ustawiasz sobie czas typu 1/30 (żeby doświecić 2 plan) i sensowną przesłonę (żeby nie brakło mocy lampy przy danym ISO - zresztą to widać po FELnięciu, bo w razie czego miga piorunek), korektę na aparacie dajesz 1/3 lub 2/3 (zresztą musisz to eksperymentalnie wcześniej stwierdzić, bo nie ma uniwersalnych reguł co do korygowania błysku). Przy takich ustawieniach doświecasz 2-plan a lampa sama dba o właściwe wyświecenie 1-go planu, oczywiście przy założeniu, że poprawnie FELujesz np. na twarze (nie jestem przekonany do felowania na śnieżno białe sukienki, szczególnie połyskliwe, bo to często prowadzi do niedoświetleń).
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

gdy nie mam dyfuzora, czy wbudowany rozpraszacz (do szerokiego kąta) coś pomoże i czy w ogóle używać dyfuzora jak swiatło nie ma się od czego odbić??

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dyfuzor (ten wysuwany również) rozprasza światło i poprawia plastykę zdjęcia. Zabiera trochę mocy, bo i zoom palnika jest często ustawiany w pozycji najszerszej (nie wiem jak w 430EX). A dyfuzor mleczny nakładany jest przydatny właśnie wtedy gdy nie można odbić światła (głowicę warto ustawić po kątem 45 st.) jak też w każdej innej Ja go mam właściwie na stałe. Ociepla, zmiękcza cień, poprawia plastykę i zwiększa kąt błysku. Zmiejsza moc jakieś 2,5 raza ale idzie przeżyć. Daje generalenie lepsze rezultaty niż ten wysuwany rozpraszacz, ale jego moim zdaniem też warto używać. Ja w Metzie używam
    Ostatnio edytowane przez Raff ; 03-05-2006 o 10:57

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów