Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: Jaki obiektyw dobrać do nowego sprzętu?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: Jaki obiektyw dobrać do nowego sprzętu?

Cytat Zamieszczone przez Mike7 Zobacz posta
    Tom77 - a miałeś Canona 1100D wraz z podpiętą Sigmą 18-35 w ręce, nie wspomnę o 70-200 2.8 Canona Niestety te zestawy nie będą dobrze wyważone. Mówię tutaj tylko o komforcie pracy. Nie oznacza to jednak że robić zdjęć się nie da
    450D z 18-35 i ze 100-400 też. O komforcie pracy to zaczyna się myśleć kiedy z aparatem cały dzień chodzisz, dla amatora godzina zdjęć z większym obiektywem nie jest problemem.

Eleroo masz rację. Chciałam już dzisiaj kupić tą tokinę, ale po dzisiejszych wszystkich odpowiedziach,nie jestem pewna czy nie wybrać innego obiektywu?
    Zostawiam 1100d, mam lampę 430 ex II, 50mm 1.8 no i 18-55
    50 mm zamienić na jakiś inny czy też zostawić?

Szczerze mówiąc..wiem, że w przyszłości bedę na poważniej zajmować się fotografią, ale jeszcze dzisiaj nie jestem pewna jakim rodzajem fotografii chciałabym się bardziej zajmować, dlatego nie wiem jaki obiektyw wybrać
    aktualnie chciałabym już zacząć fotografię ślubną, ale myślę, że mój teraźniejszy sprzęt mi na to nie do końca pozwala
    Ostatnio edytowane przez junctionn ; 26-11-2016 o 15:57

Początki nałogu Awatar eleroo

Tę pięćdziesiątkę dobrze jest zostawić jako obiektyw ratunkowy w razie czego. Do tego Twojego zestawu ja bym dokupiła 85 1.8, bo to fajne portretowe szkło i jak się przesiądziesz na lepszy aparat to nadal będzie fajne szkło i do portretów i do ślubów, a i miły widoczek w bardzo rozległym terenie da się nim ustrzelić. Kita bym się pozbyła na rzecz 10-18 Canona albo 10-24 Tamrona - tu już ciężko coś doradzić który brać, Tami działa też na pełnej klatce w zakresie 14-24, więc jest bardzo szeroko za niewielkie pieniądze do fulfrejma.

Na jakich ogniskowych najczęściej fotografujesz? Zakładam, że kita używasz albo na szerokim końcu, albo na 55mm. 50mm masz, to jest spoko szkło, w takiej cenie nic lepszego nie dostaniesz. Szerokokątny zoom da Ci większe pole manewru w repo ulicznym i w krajobrazie niz ten kit i będzie miał szybszy AF. Czyli do tego co masz to ja Ci proponuję wziąć któryś szerokokątny zoom i 85mm f1.8 i działać. Zanim się dowiesz jaką fotografią się chcesz zajmować dojdziesz też do tego jakich szkieł Ci trzeba, będziesz przy tym miała już dwie fajne stałki, które są w stanie pracować na każdym aparacie Canon EOS.

Jeśli chcesz zacząć śluby... nie przejmuj się na razie tak bardzo sprzętem. Owszem, potrzebujesz czegoś lepszego na zlecenia, ale uczyć się możesz na tym co masz. Kadrowania, poruszania się po kościele/urzędzie/sali weselnej, błyskania, ogólnego "co i jak". Znajdź jakiegoś fotografa, który pozwoli Ci chodzić ze sobą na śluby, ucz się. Jeśli się wstydzisz pytać fotografów, to sobie odpuść, bo z klientami będzie tylko gorzej Jeśli w Twojej okolicy z jakichś powodów nie będzie chętnego fotografa, idź do księdza i poproś o możliwość focenia zwykłych mszy. Możesz mu dawać najfajniejsze foty potem do jakiejś parafialnej gazetki czy coś. Tak, wbrew pozorom focenie mszy bardzo Ci pomoże - ogarniesz światło w kościele, ogarniesz poruszanie sie po nim, ogarniesz focenie tłumu etc. Chodź na jakieś festyny, czy inne tego typu eventy, gdzie jest dużo ludzi na raz i łażą jak chcą, to Ci pozwoli wyćwiczyć oko w repo, nie musisz tych zdjęć kolekcjonować, możesz je potem wywalić, ale będziesz się uczyć. Jesli dasz radę możesz fotografować na śluby znajomych, rodziny, ale nie jhako główny fotograf, tylko tak sobie dodatkowo bez spiny, trenuj, trenuj, trenuj. Zdobędziesz obycie i na prawdziwych zleceniach nie będziesz cała sztywna z nerwów. Salę weselną też można zasymulować i to dużo łatwiej niż mszę Jeśli będziesz uparta i naprawdę chcesz w to wejść, poradzisz sobie, a sprzęt przyjdzie później i też będzie Ci łatwiej go wybrać. Jak się nauczysz skłądać dobre kadry i zdobędziesz ogólne obycie z repo, to po przesiadce na porządniejszy sprzęt będzie Ci tylko łatwiej.

Może się też okazać, że śluby to nie to co chcesz robić a na przykład poczujesz się dobrze w portrecie, fotografii rodzinnej, albo repo ulicznym, czy fotografii modowej. Moim zdaniem zestaw szerokokątny zoom plus 50mm plus 85mm da Ci dobrą bazę. Lepsza bazę i większą uniwersalność by Ci dała wymiana pięćdziesiątki na 35mm, ale nie zmieścisz się w budżecie.

A, nawet jeśli zaczną Ci się trafiać jakieś zlecenia, od razu nie będziesz mieć zleceń co tydzień. Możesz wypożyczać sprzęt.
    Ostatnio edytowane przez eleroo ; 26-11-2016 o 17:12

Poprosiłam tatę zeby kupił mi ze swojego konta na Allegro ta tokine i liczylam ze będzie miał taki "zapłon " jak zawsze i zrobi to za tydzien, ale okazało sie ze ze tokina juz jest w drodze do mnie.. Czy koniecZnie postarać sie ja zwrócić i kupic np canona 10-18 ? Czy moze ta tokina jest dobrym wyborem dla mnie?

Początki nałogu Awatar eleroo

Ta Tokina to jest dobre szkło, jest też jaśniejsze niż Canon i ma stałe światło (jest też cięższe), więc pozwoli Ci na focenie w trudniejszych warunkach. Nie wiem czy tego potrzebujesz, ale zły wybór to na pewno nie jest. Po prostu różnicę w cenie mogłabyś odłożyć a conto portretówki, ale jeśli wszystko mieści się w budżecie to nie ma problemu przecież. Światła nigdy za wiele. Sprzedaj kita, zawsze odzyskasz trochę pieniążków, bo mając tę Tokinę i pięćdziesiątkę kita już w sumie nie potrzebujesz. Po co dublować ogniskowe i to jeszcze za pomocą ciemniejszego i słabszego szkła?

Edit. Jesli i będziesz wiedziec co robisz, to Twoim zestawem krop plus Tokina i piećdziesiątka zrobisz ślub cały od początku do końca. Tylko wiesz, nie idź tam jako jedyny fotograf, bo jak Ci padnie aparat, jeśli coś się stanie, to będziesz w tak zwanej czarnej dupie i na wejściu spalisz swoją markę. Niemniej jest to miła startowa baza do nauki wszelkiego repo i portretu.
    Ostatnio edytowane przez eleroo ; 26-11-2016 o 18:39

Dziekuje, wiele mi pomogłas!

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów