Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Jaki obiektyw dobrać do nowego sprzętu?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie Odp: Jaki obiektyw dobrać do nowego sprzętu?

Nawet mi przez myśl nie przeszło, że ktoś mógłby iść na takie zlecenie z jednym body, ratunkowo musiałby zostać ten 1100d (już czuję te komentarze, 1100d z 18-55 na ślub), jednak zdarzają się ludzie na tyle odważni, że idą na zlecenia z jednym zestawem. Po prostu taka zazwyczaj jest droga rozwoju młodych pań fotografek, że zaczyna się od sesji z koleżankami dla funu, potem "zbieram na obiektyw" i "sesje tylko komercyjnie, tfp jeśli mnie zainspirujesz", a potem zaczynają się zlecenia ślubne, i najczęściej z jednym zestawem (bo z tej wcześniejszej "komercji" ciężko jest uzbierać na coś więcej, niż 50/1.8): http://www.canon-board.info/fotograf...3/#post1294197
    Ostatnio edytowane przez r_m ; 04-10-2016 o 19:30

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Nawet mi przez myśl nie przeszło, że ktoś mógłby iść na takie zlecenie z jednym body, ratunkowo musiałby zostać ten 1100d (już czuję te komentarze, 1100d z 18-55 na ślub), jednak zdarzają się ludzie na tyle odważni, że idą na zlecenia z jednym zestawem. Po prostu taka zazwyczaj jest droga rozwoju młodych pań fotografek, że zaczyna się od sesji z koleżankami dla funu, potem "zbieram na obiektyw" i "sesje tylko komercyjnie, tfp jeśli mnie zainspirujesz", a potem zaczynają się zlecenia ślubne, i najczęściej z jednym zestawem (bo z tej wcześniejszej "komercji" ciężko jest uzbierać na coś więcej, niż 50/1.8): http://www.canon-board.info/fotograf...3/#post1294197
    Niestety tak jest. Widzę to u nas. Ludziska pstrykają miliony fotek koleżanek i zbierają tysiące lajeczków na fb. Potem ktoś zobaczy i napisze że ma ślub i szuka fotografa. Cena jest dobra zdjęcia portretowe były nawet nawet, a po ślubie.... co się ku.... stało
    Do mnie ostatnio ze zlecenia dzwoniła taka jedna że jest przed mszą a jej aparat robi tylko pół zdjęcia, mówię że koniec migawki weź drugie body i módl się by nic się nie stało... cisza w słuchawce, ale ja mam tylko jeden aparat
    No cóż. Było dużo taniej, zlecenie dokończył pewno jakiś jej znajomy.

To może smieną slub / Przestańcie się wygłupiać z tymi ślubami jakimiś zajechanymi aparatami bez zapasowego body to może być wpadka na całego ślub jest jedyny w swoim rodzaju intymnym wydarzeniem którego nie można powtórzyć nie którym wydaje się że wszystko można zrobić

Postanowiłam jednak kupić tokinę 11-16, a co do lustrzanki (1100d), to niestety dalej nie umiem jej sprzedać.
    i ciągle zastanawiam się jakie nowe body wybrać

Początki nałogu Awatar eleroo

Tak szczerze, to jeśli Ci ten aparat działa dobrze, nie ma z nim kłopotów i tak dalej to go sobie zostaw jako zapas, albo w ogóle rób nim dalej i tyle, bo zamiana jednego kropa na innego starego kropa to wiesz... Szkoda go sprzedawać, bo jeśli w ogóle Ci się to uda to dostaniesz jakieś grosze. W takim wypadku lepiej go trzymać, zdjęcia przecież robi a z fajniejszym szkiełkiem będzie robił fajniejsze zdjęcia Jeśli chcesz koniecznie inny aparat, to kolega r_m wyczerpał temat.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez junctionn Zobacz posta
    Postanowiłam jednak kupić tokinę 11-16, a co do lustrzanki (1100d), to niestety dalej nie umiem jej sprzedać.
    i ciągle zastanawiam się jakie nowe body wybrać
    Jaki masz na to budżet ?

A tak w ogóle to po co Ci nowy aparat? Tak serio pytam, czy ten 1100d Cię ogranicza w jakikolwiek sposób, czy tak po prostu chcesz inny aparat? Ja to bym Ci poleciła nie kombinowac, tylko do niego dokupić tę Tokinę i 85mm f1.8 a jak juz naskładasz kasiory to kupić jakiś nowy aparat i nie zawracać sobie głowy kropami z poprzedniej epoki.

Tom, budżet koleżanki to jakieś 2,5k - pisała w pierwszym poście.
    Ostatnio edytowane przez eleroo ; 25-11-2016 o 20:55

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Faktycznie jest budżet. Pomyśl koleżanko o C10-18 i do tego np 85 1,8 albo 70-200. Zmiana body niewiele tutaj przyniesie. Możesz np. 50 1,8 wymienić na wersję STM albo wszystko wydać na Sigmę 18-35

Początki nałogu

Tom77 - a miałeś Canona 1100D wraz z podpiętą Sigmą 18-35 w ręce, nie wspomnę o 70-200 2.8 Canona Niestety te zestawy nie będą dobrze wyważone. Mówię tutaj tylko o komforcie pracy. Nie oznacza to jednak że robić zdjęć się nie da
    / Canon /

No tu kolega Mike ma trochę racji z 70-200 będzie dziwnie Z drugiej strony koleżanka nic o tele nie wspomina, więc i szeroki kąt i fajną portretówkę można śmiało dobrać w kategorii 'lekkie'. Zarówno C10-18 jak i C85 to są lekkie obiektywy. Tokina to juz pół kilo, ale też nie będzie tragedii. Pytanie, czy koleżanka potrzebuje tak szerokiego kąta z 2.8? Ale tak szczerze z ręką na sercu, bo kupowanie "na zapas, bo jasny i fajny" a potem i tak używanie go w zakresie 4-5.6 to trochę nie teges. Jeśli nie, to ten Canon 10-18 całkiem miły jest i wagowo i obrazkowo. Wspomnę mimochodem, że istnieje tez Tamron 10-24, który hula jak ta lala na kropie ale też można go używać na fulfrejnie od 14mm, też w miare lekki. Ta Sigma to już ponad 800 gram. Zresztą opinie o niej są podzielone, ludzie biadolą na AF, że wolny i nie nadąża w repo i tak... nie wiem... za taką kasę na obiektyw to ja bym już na miejscu koleżanki kupiła coś co i w przyszłości z wypasionym fulfrejmem hulać będzie. No chyba, że koleżanka wie, że nawet jeśli nowy aparat sobie kupi w przyszłości to będzie to krop.

Taki jeszcze mały hint odnośnie 60d. Podejrzewam, że koleżanka naczytała się o 50d jaki to kultowy i w ogóle czarodziejski aparat i dlatego go chce, a 60d to w ogóle szrot i szmelc i plastikowy badziew Otóż 60d imho jest bardziej solidnie wykonany od 6d a i obrazki bardzo ładne rysuje jeśli operator wie co robi, więc w razie czego to nie ma się co go bać. Tak tylko mówię.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów