Ostatnio edytowane przez kmeg ; 03-10-2016 o 16:04
Bierz 7dmk2 ale sigme odpuść albo znowu będziesz psioczyl na canona ze nie trafiakup canona 18-135 nano usm albo 17-55 2.8
ale pancerne one raczej nie są
SONY
Jeżeli mowa o nowej serii C, to Sigma C 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM jest jak najbardziej sprawnym obiektywem do cropa.
Znakomicie działała na moim 7D2 i nic nie trzeba było korygować. Ze swej strony polecałbym także canona 18-135 STM.
Co do body, to 7D2 jest świetnym aparatem i na co dzień mogę go porównywać z FF 5D2.
Wiem, dla niektówych może zabrzmi to jak herezja, ale przy niedostatku światła wolę użyć cropa niż FF.
6400 ISO jest bardzo dobre z siódemki, a nawet dużp lepsze niż 3200 z 5D2.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 03-10-2016 o 17:02
Hmmm.. do krajobrazów, widoczków. Mój znajomy posiada to body i razu pewnego zrobiliśmy porównanie - fakt były już dość kiepskie warunki szarówka ale piękny zachód słońca w miejscu które jest samograjem foto i niestety to body się w takich warunkach wykładało. DR słaby, iso jak podbijesz też nie rozpieszczało. Porównanie mieliśmy z 5D mkII (wiem, wiem też się do niczego nie nadaje), z moją A6000 i z którymś z nowszych canonowych cropów - nie pamiętam już numeru. Z piątką była największa męka - faktem jest, że końcowo i tak chyba najlepsze zdjęcia były jego (nie ma to jak dobre oko) ale co się chłop nasiedział przy PSie to tylko on wie. Tak czy tak ja bym teraz do krajobrazu tego w życiu nie kupił.
Miałem do 30D - ochrona świetna - szczególnie przed uderzeniami ale niewygodne strasznie.
Ja bym jednak się skłaniał ku 80D z 18-135 (kit jest nawet w jakiejś promocji teraz).
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Sigma o ktorej piszę to ta:
Sigma 17-70mm f2.8-4 DC Macro OS HSM Lens - Canon Fit (884954) - Wex Photographic
18-135 canona w tej samej cenie, co bedzie lepsze?
To na tej stronie, to wersja Contemporary, czyli ta najnowsza. Można podłączyć Sigma USB Dock do kalibracji AF.
Jest nieco jaśniejsza od canon 18-135 STM, ale ten z kolei ma nieco wiekszy zakres.
O ile pamiętam, niestety, w tej sigmie owo 2,8 było tylko do 19-20 mm.
To już Twój wybór.
Fociłem kiedyś 18-135 STM i było bardzo szybko i dokładnie z 600D. Może lepiej tego canona
Zobacz:
https://www.dxomark.com/Lenses/Compa...3_1011_967_977
Canon nieco lepszy:
http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=2
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 03-10-2016 o 19:22
Teraz jeszcze wpadła mi w oko sigma 17-50 f2.8
Sigma 17-50mm f2.8 EX DC OS HSM - Canon Fit (583954) - Wex Photographic
wiem, że troche słaby zakres ale światło 2.8, na dodsatek tańsza
Ta sigma jest warta polecenia i ma dobre notowania na forum.
Używałem ją z Sony na jednej imprezie i było bardzo dobrze.
Jak z canonem nie wiem, może inni koledzy coś dopiszą, ale z innych wątków wynika nieźle.
Jeżeli miałbym wybierać między poprzednimi szkłami - sigmą, a canonem wybrałbym canona, a między tymi sigmami wybrałbym tą o stałym świetle 17-50.
Co widać poniżej:
http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=0
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 03-10-2016 o 20:01