Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 115

Wątek: Wybór stałki 35mm

Początki nałogu Awatar biodar

Domyślnie Odp: Wybór stałki 35mm

6D + Sigma art f1,4 35mm

Kilka dzisiejszych "bateryjkowych" - może się komuś przyda. W realu czasem nie trafia w oko tylko w nos z odległości ok 3-4m, przy twarzy lekko skierowanej w bok (nie na wprost) Mikroregulacja ustawiona na -3

Jak nie widać zdjęć to pisać

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    EF 35/2 IS otwarty ma taką samą winietę jak jak EF 35/1.4 II L otwarty a nawet ciut mniejszą. Sigma A jest podobna do Canona. (the-digital-image)
    Więc jasne, że jak sie chce mieć f/2 z minimalna winietą to trzeba nabyć coś cięższego, jak co najmniej Tamron 1.8, albo f/1.4.
    W pełni się z Tobą zgadzam. Osobiście w przypadku tej ogniskowej wolę mieć mały obiektyw. Obrazek z 35/2 IS na pełnym otworze mi się bardzo podoba, jedynym minusem jak już wspominałem jest winieta. Gdyby nie ta drobna wada byłby to dla mnie obiektyw niemal idealny. Z resztą można się jej dość szybko pozbyć, jeśli zdjęcie jest prawidłowo naświetlone, kosztem trochę większych szumów w cieniach na brzegach kadru. Ale przeważnie w tych miejscach na zdjęciach nie ma nic ważnego

@biodar
    Bardzo proszę o podesłanie linku do tablicy testowej do AF'u widocznej na twoich zdjęciach, jeśli to nie jest dla Ciebie problemem

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    EF 35/2 IS otwarty ma taką samą winietę jak jak EF 35/1.4 II L otwarty a nawet ciut mniejszą.
    35/1.4II ma nawet większą winietę od wersji pierwszej. Tyle tylko, że mówimy o winiecie na 1.4 Jeśli porównamy winietę na f2.0 to canon 35/2 wypada pod tym względem najgorzej.
    Tak w ogóle to nie ma sensu sobie tym zawracać głowy. Przecież winietę ( jeśli przeszkadza) usuwa się w dwie sekundy.

Początki nałogu Awatar biodar

Cytat Zamieszczone przez luso Zobacz posta
    []
    @biodar
    Bardzo proszę o podesłanie linku do tablicy testowej do AF'u widocznej na twoich zdjęciach, jeśli to nie jest dla Ciebie problemem
    Żaden problem Inne też widoczne po wpisaniu wyrażenia: "focus chart" w google

http://www.gridgit.com/postpic/2011/...art_466809.jpg

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    35/1.4II ma nawet większą winietę od wersji pierwszej. Tyle tylko, że mówimy o winiecie na 1.4 Jeśli porównamy winietę na f2.0 to canon 35/2 wypada pod tym względem najgorzej.
    Tak w ogóle to nie ma sensu sobie tym zawracać głowy. Przecież winietę ( jeśli przeszkadza) usuwa się w dwie sekundy.
    Właśnie próbuję to delikatnie podkreślić, że 35/2 pod tym względem wypada najgorzej. Osobiście winietę lubię i nigdy na puszkach APSC nie widziałem sensu, aby ją usuwać, tylko po to aby zaraz ją dodać. W przypadku tego obiektywu pracującego na większej matrycy winietę usunąłem. To jedno kliknięcie i kilkaset milisekund czekania. Więc w większości przypadków jest to zabieg bezproblemowy. Ale pamiętajmy, że starsze aparaty naszego ulubionego producenta słabo znoszą wyciąganie z cieni. Nie na tyle, aby usuwanie winiety zwykle sprawiało problemy, ale jeśli próbujemy ratować niedoświetlone zdjęcie, które musimy na dodatek trochę przekadrować i finalnie wydrukować w formacie A0, to może być trochę gorzej (ten scenariusz jest mało prawdopodobny...). Finalnie po usunięciu winiety zawsze dostaniemy zdjęcie o trochę gorszej jakości. Więc najlepiej aby obiektyw miał ją jak najmniejszą. Z tego powodu, jak i z innych, niektórym mogą bardziej odpowiadać obiektywy jaśniejsze. Jeszcze inni zgodzą się na pewien kompromis i wybiorą mniejsze szkło. Ważne aby wybór był świadomy.

Cytat Zamieszczone przez biodar Zobacz posta
    Żaden problem Inne też widoczne po wpisaniu wyrażenia: "focus chart" w google

http://www.gridgit.com/postpic/2011/...art_466809.jpg
    Uprzejmie dziękuję.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez christoo Zobacz posta
    Panowie jak to jest z tym Af w Sigmie? 3 dzień przeszukuje już internety i każdy poleca co ma..
    Zwolnij miejsce w skrzynce
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Zwolnij miejsce w skrzynce
    wyczyszczona

Ja też już któryś dzień szperam internet...co wybrać: EF 35mm f/1.4L USM czy 35mm f/2 IS USM
    Przeczytałem milion postów i zastanawiam się czy ktoś ma jakieś konkretne porównanie lub potrafi powiedzieć coś więcej niż było wspominane w tym wątku?
    Trochę się martwię o tą aberację Lki. Stwierdzenia, że mam wybrać Lke jak będę używał f1.4 nie pomagają mi podjąć decyzji.
    Ktoś pomoże?

Uzależniony

Skoro masz taki dylemat i nie bardzo wiesz co zrobić to znaczy, że z każdego będziesz wniebowzięty.

Może i tak, bo nie będę miał porównania. Nigdy nie miałem też żadnej Lki. Jednakże napisałem po to żeby się poradzić i dowiedzieć się czegoś więcej o obu szkłach.

Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów