24-105mm z mocowaniem Canona![]()
24-105mm z mocowaniem Canona![]()
Nie miałem w rękach Sigmy, pewnie optycznie jest niczego sobie. Gdyby nawet AF był też OK, to jednak wątpiłbym, czy jest tak niezawodny jak w Canonie. Często zabieram ten obiektyw na wszelkie okoliczności i imprezy (również we wnętrzach, chyba że ma być naprawdę ciemno)gdzie głównie chcę ostrych i pewnych unikalnych zdjęć dokumentalnych nawet przy wyższych ISO bez zabawy ze mianą szkieł i nazbyt artystyczych ambicji. I tutaj EF24-105 z 6d jest całkiem szybki nawet w ciemnościach i po prostu nigdy nie chybia. Zaraz ktoś powie, że przy f/4 to nie sztuka, ale oczywiście to nie jest całkiem prawda w takich warunkach, a każdy kto był na tym forum pare lat temu wie ile kiedyś było zgryzoty i użerania z powodu np. niecelnych kitów.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
6d mkII
Podsumowując - szału nie ma.
Podsumowanie z zalinkowanej wcześniej recenzji:
Rekomendują szkła o 1/3 tańsze i dodatkowo wspominają, że AF w ich dwóch egzemplarzach nie był najlepszySo what's the final conclusion ? Honestly, we would recommend to skip this lens. We just didn't find any substantial improvement over the already not-so-great predecessor. Instead we would suggest to check out the Canon EF 24-70mm f/4 USM L IS or the Sigma 24-105mm f/4 HSM ART.![]()
Sprawa z AF w photozone.de jest dla mnie najbardziej alarmująca i musi się wyjaśnić. Oczekuję od tego szkła perfekcyjnego AF. (A są tacy co myślą, że AF można się martwić tylko na f/1.4 albo szerzej....)
Ciekawe na jakiej podstawie .de spodziewają się, że eLki mają być "full metal".That being said, it doesn't seem to be fully made of metal as you might expect at least. The inner lens tube seems to be made of plastic and we've got the impression....W dodatku nie potrafią na sicher rozpoznać oczywistego plastiku, nawet na wielkiej wysuwanej rurze, co nie śwadczy dobrze o doświadczeniu z obiektywami.
Jestem "głeboko przekonany", że to szkło na zdjęciach jest trochę lepsze niż poprzednik, tyle że pewnie nie rzucę się na nie dopóki nie zastąpi go całkowicie na rynku. Będzie wtedy i tańsze i lepsze.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Pojawił się pierwszy update firmware tego obiektywu:
Źródło: Firmware: Canon EF 24-105mm f/4L IS II UpdateEnhances the effects of image stabilization when using the EF24-105mm F4L IS II USM with the EOS 5D Mark IV at a shutter speed between 1/100 sec. and 1/160 sec.
Jak ktoś lubi DxO to mamy test:
https://www.dxomark.com/Reviews/Cano...ting-a-classic
Wyszło że najmniej ostry spacerzoom Canona.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Zdecydowanie nie należę do grona lubiacych DxOmarki, raczej jestem hejterem.
To nie tylko najmniej ostry spacerzoom Canona, wg. DxO to denko od butelki po winie owocowym.
Np. Wyniki na 7d2:
Najnowszy ulepszony spacerzoom Canona ma tu 5 Mpix. To rewelacyjny wynik, rzadko co ma mniej. Kompletne dno.
O klasę lepsze obiektywy czyli 8 Mpix to wszelkie kity, i równoważne im24-70/4, 70-200/2.8 oraz stary 24-105/4. Na tej matrycy nie widać różnicy między nimi.
![]()
Moze mieli na przedniej soczewce kostke masla.