To jest właśnie sedno sprawy. Komputera używam nie tylko do fotografii i często obrabiam foty jednocześnie robiąc wiele innych rzeczy (np. otwarta przeglądarka z 20 kartami - to nie żart i nie pytajcie po co mi tyle :P ) A że jestem leniwy, wolałem dokupić ramu niż zmieniać nawyki.
5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT
Ja wiem, że programy Adobe wspierają użycie procesora graficznego do zaawansowanych obliczeń, ale wybacz karta za 500 złotych nie przyspieszy działania aż tak znacząco i w dodatku będzie to tak rzadko, że z powodzeniem można przeznaczyć te 500 złotych na RAM lub dodatkowy dysk (czy to SSD czy na backup), tudzież wydajniejszy procesor.
Dwie sprawy:
1. Podana konfiguracja z pierwszego posta potrzebuje 200W prądu. I to też tylko jak procesor będzie chodził na 100% mocy i dyski będą jednocześnie wykonywać operację odczyt/zapis. Spokojnie wystarczy 350W z certyfikatem 80 Plus Bronze lub wyższym.
Fakt Chieftec nie ma w ofercie takiego zasilacza, ale chciałem zwrócić uwagę, że moc na tabliczce nie jest wyznacznikiem.
Po dołożeniu wymienionego w wątku Geforce GTX 750 spowoduje wzrost zapotrzebowania do 260W i to też przy 100% obciążeniu wszystkich podzespołów. A nie oszukujmy się, rzadko która stacja robocza w domu jest tak wysilona przez 16/24h. Moda na kilowatowe zasilacze w komputerze już dawno minęła.
2.Przeciętny domowy Kowalski, jeśli nie robi tego zawodowo zadowoli się dwiema kopiami, tą na komputerze + zewnętrzny dysk (najlepiej nie podłączony na stałe do komputera). Ja wiem, że im więcej kopii tym lepiej ale nie popadajmy w paranoje.
Z monitorem bardzo słuszna uwaga, większość zaczyna od aparatu, szkła, komputera, ale wszystko inne będzie tak dobre jak najsłabsze ogniwo i często monitor może być właśnie nim. Tylko też nie należy popadać w paranoje, jeśli ktoś zamierza robić rodzinne zdjęcia do domowego archiwum, to nie potrzebuje monitora z podświetleniem RGB, kapturem i świetlówkami 5300K nad biurkiem.
Masz, dużo racji z tym, że z RAMem byłbym ostrożny, otwórz sobie kilkaset plików w CameraRaw czy PS i zobacz jak przebiegają poszczególne działania przy 8 i 16GB pamięci operacyjnej. Jasne że i na 4GB można pracować, tylko po co się męczyć pojedynczo otwierając pliki kiedy operacja otwarcie/zapis/zamknięcie będzie wydłużała proces obróbki o np. 1/4 czasu
Od razu 1000W wsadź do tego komputera. A potem podłącz miernik i zobacz ile zużywasz.
trzy zoomy na krzyż
Przeciętna domowa Kowalska nie pyta na grupie foto o sprzęt (patrz pierwszy post) "tylko do obróbki zdjęć".
Co do kopii, znam takich, którzy twierdzą, że mają nowy sprzęt, na gwarancji, to nie muszą mieć kopii. I znam takich, którzy zmienili zdanie (a powód zmiany był bardziej kosztowny niż dodatkowy dysk)![]()