dziwne bo ja osobiście pracuję na zintegrowanej ale testowalem też na jakieś topowej do grania bo moje dziecię grywa i ma "lepszy" komputer znaczy lepszy procesor i lepszą kartę ale słabszą płytę i mniej pamięci i dyski też mniejsze i efekty nie powaliły mnie, a karta budżetową nie byławręcz przeciwnie.
pieniążki wyrzucone w błoto na niepotrzebną kartę proponuję proponuję dorzucić do jakiegoś fotograficznego lub prawie fotograficznego eizo lub kupić np. kalibrator albo wacoma (np. intuos pro mały) to o wiele bardziej się przyda do obróbki niż karta graficzna.
konfiguracje z jednym dyskiem hdd można odrzucić na dzień dobry - proponujący chyba nie ma pojęcia o czym pisze, dysk do backupu musi być chyba że "zniknięcie" wszystkich obrobionych zdjęć i rawów nie stanowi problemu
ssd na system może być niewielki 140GB, albo nawet mniej jeśli ktoś się umi posługiwać komputerem
ale to oczywiście tylko "moim zdaniem"
a i zasilacz będzie potrzebny mniejszybo dobra karta może pociągnąć swobodnie sporo ponad 100 watów jak się gra
a i jeszcze takie przemyślenia, 4GB do obróbki - to sobie nie wyobrażam, 8GB mnie by istotnie ograniczało - pamięć jest tania jak barszcz (prawie jak szczaw) a ps ją bardzo lubi
i jeszcze jedno przy tak małych wymaganiach co do pamięci jak podajecie to można kupic poleasingową stację graficzną hp czy della, jest sporo ofert i będzie kosztowała połowę (albo mniej) ceny tych składaków - a będzie to stacja graficzna, a nie składak do gier - jakby ktos pytał to używam składaka bo dla mnie maksymalne wypełnienie pamięcią w tych stacjach było za małe lub na granicy ale z tego co przeczytalem w postach nikt nie potrzebuje jakiejś istotnie dużej pamięci więc to nie powinno być problemem - w takim wypadku kupiłbym taką stację (oczywiście poprosiłbym sprzedawcę o wypełnienie pamięcią do pełna bo potem mogą być problemy bo zwykle używają ramu z ecc i później trudno albo drogo będzie dokupić).