Cytat Zamieszczone przez VRx Zobacz posta
Nieprzeciętna Kowalska zapytała by na grupie komputery jaki komputer do..... Czy Tobie zdarza się konsultować swoje wybory sprzętu foto na forach o bieganiu, tudzież innych dzedzinach sportu i życia?
Co do przeciętności w danej dziedzinie to raczej rozbija się o kwestie po co to robię i jak to robię, a nie gdzie o to pytam.
Co do kopii nie napisałem, że mając nowy sprzęt nie należy ich robić, czy też że jest to zbędne. Natomiast co innego jest zarabiać na tym i żyć z tego, wtedy utrata pracy może mieć katastrofalne skutki i wtedy przechowywanie minimum 3 kopii w co najmniej dwóch lokalizacjach fizycznych ma sens, a co innego jest przechowywać zdjęcia do własnego domowego archiwum.
Idąc tym tokiem przecież nie zalecasz każdemu tu obecnemu kto foci rodzinnie, wakacyjnie aby posiadał dwie puszki i dwa komputery, a wykonane zdjęcia od razu kopiował na drugą kartę lub dysk laptopa, bo przecież zawsze jest szansa, że zadziała prawo Murphy'ego.
Autorka wątku chyba się wystraszyła, dlatego Ci nie potwierdzi ani nie zaprzeczy, do czego ma być sprzęt.
Ja opierałem się na tym cytowanym fragmencie, tzn, że sprzęt ma być tylko do obróbki zdjęć, co sugeruje zawodowe wykorzystanie, dlatego zwracałem uwagę na monitor i system backupu. Na marginesie, dla niektórych zdjęcia rodzinne są naprawdę cenne, i potrafią wydać czterocyfrowe kwoty, żeby je odzyskać w razie awarii. A co do natychmiastowego kopiowania - niektórzy robią to od razu w puszce (zapis na dwie karty).
Na forach komputerowych pojawiłyby się porady w stylu, który krytykujesz w swojej odpowiedzi (kilowaty zasilacza, płyta do OC, może jeszcze chłodzenie wodne, najpotężniejsza karta graficzna - "bo na pewno się przyda"), tu odpowiedzi raczej były dość wyważone (oprócz mocniejszego zasilacza).