Jak Ci nie jest potrzebne 300mm i te 250 starczy to zdecydowanie canon. W tamronie to 300mm jest jakie jest.. raczej pod 100d wziąłbym canona tylko koniecznie wersję STM
Jak Ci nie jest potrzebne 300mm i te 250 starczy to zdecydowanie canon. W tamronie to 300mm jest jakie jest.. raczej pod 100d wziąłbym canona tylko koniecznie wersję STM
SONY
Zanim napisałem odpowiedź to doszły 3 nowe![]()
Nie zamierzam przejść na pełną klatkę, lepszy aparat, lepszy obiektyw bo po prostu nie mam na to kasy. Fotografia to moje hobby, z którym MOŻE będę wiązał przyszłość (chodzę do liceum).
Trochę bawię się w filmowanie, ale też hobbystycznie.
Jak filmowanie to Canon stm.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Jednak jeśli ktoś chciałby się jeszcze wypowiedzieć to śmiało![]()
Koledzy nie zawiedli, sam widzisz, że jak nie ma czerwonego paska, to nie da się tym robić zdjęć
Dobrze wybrałeś, mam na myśli 55-250 STM.
Przy "kręceniu" powinieneś być zadowolony, ale jak pomyślisz o "filmowaniu", to albo będzie M42/EOS i jakieś "pleśniaki" (manualne obiektywy z gwintem M42, których niektóre egzemplarze przechowywane w złych warunkach stają się hodowlą pleśni), albo "ciamciangi" (manualne obiektywy Samyang, z bagnetem EF, są też w wersjach dla filmowców).
55-250 stm +1
Człowiek myślał, że jak kupi lustereczko, to będzie jak w bajce...A tu gniot za gniotem![]()
c600d; c 50/1.8; t 17-50/2.8->5Dc;50 1.4;70-210 3.5; 35 2.0 i inne...
mój FB
mój Flickr
Tylko Tamron 70-300 vc i 300 mm wcale nie jest w nim kiepskie. Mam więc wiem :-) szczerze go polecam. Da fajniejszy obrazek jak każdy canon z tej półki pokroju 55-250 stm 75-300 czy 70-300 w jakiejkolwiek wersji. Wiem bo przerabiałem.
No i chłopak ma znów zagadkę. Najlepiej idź do jakiegoś foto sklepu w twojej okolicy i jeśli mają te szkła to sobie podepnij pod aparat i zobacz który ci bardziej pasuje. Zobacz Też sample na pixelpeeper
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Tamron SP 70-300 USD lub Canon 55-250 STM.
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
50D+6D+10-300/1.8-5.6+Lowepro
Tak jak wyżej, tamten Tamron lub Canon.
Kolejna opcja warta rozważenia to Canon 200mm L 2.8 II.
Za około 2100 da radę go wyrwać więc jest droższy od dwóch poprzednich. Ale za to masz światło 2.8
Ja właśnie wybrałem tą stałkę. Mogę nim focić i na dworze i na halach.